Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Načrtujete prenovo stavbe? Ne pozabite na spodbude!

Estetski izgled, nižji stroški ogrevanja, povečanje kvalitete bivanja in skrb za okolje je le nekaj razlogov zakaj se odločiti za prenovo stavbe. Energetska prenova stavbe pomeni izvedbo ukrepov za zmanjšanje porabe energije in vpeljavo učinkovitih sistemov za proizvodnjo energije.

Slovenski okolijski sklad (Ekosklad) tudi v naslednjem letu razpisuje nepovratna sredstva in kredite za ukrepe, ki so vezani na energetsko prenovo stavb. Ti ukrepi so vezani na ovoj stavbe (zamenjava oken in zunanjih vrat, izolacija fasade, strehe, stropa, tal), zamenjavo ogrevalnega sistema (kotli, toplotne postaje, toplotne črpalke, sončni kolektorji) in vgradnjo prezračevalnega sistema. 

 

Priznani stroški naložbe

Priznani stroški naložbe so tisti stroški, ki so smiselno povezani z izvedenim ukrepom. Pri izolaciji fasade je tako upravičen strošek tudi nakup novih okenskih polic, saj so le te potrebne zaradi povečanja debeline fasade. 

Pri tem je potrebno paziti, da ima vsak ukrep določena pravila, ki jih je potrebno upoštevati v kolikor želimo pridobiti subvencijo. Pri zamenjavi oken je naprimer potrebno paziti, da so le ta z lesenimi okvirji, da so vgrajena po RAL smernicah ipd.

 

Višina subvencije je odvisna od števila in vrste ukrepa

Z vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak/voda je maksimalna višina subvencije omejena na 2.500 €, z vgradnjo toplotne črpalke tipa voda/voda ali zemlja/voda pa na 4.000 €.

Višina subvencije je odvisna od števila ukrepov. Spodbuda za vgradnjo energetsko učinkovitih lesenih oken znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, enako velja za izolacijo fasade in strehe. V kolikor pa bi izvedli najmanj 3 ukrepe se spodbuda za vse tri poviša, tako da skupna spodbuda znaša do 30 % priznanih stroškov naložbe.

Kaj pa če bi izvedli le dva ukrepa? Smiselno je preračunati kakšen finančen vložek bi prinesla naprimer vgradnja prezračevalnega sistema napram povečani subvenciji. Prav lahko se namreč zgodi, da bi tretji ukrep dobili zastonj saj je povečanje spodbude višje kot znesek izvedbe tretjega ukrepa. Če naprimer predpostavimo, da strošek izolacije fasade in zamenjave oken znaša 25.000 €, 20 % spodbuda tako znaša 5.000 €. V kolikor bi bila spodbuda 30 % to pomeni 7.500 €, kar pomeni povečanje spodbude za 2.500 €. S temi sredstvi, pa je že možna naprimer vgradnja lokalnega prezračevalnega sistema ali izolacija stropa na podstrešju. To pomeni, da bi tretji ukrep dobili praktično zastonj. Enako velja za ostale ukrepe, ki niso tako stroškovno zahtevni.

 

Do 100 % subvencije za zamenjavo kurilnih naprav za socialno ogrožene

V kolikor v času oddaje vloge prejemate socialno pomoč ste lahko upravičeni do brezplačne menjave stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso. Priznani stroški vključujejo tako nakup nove kurilno naprave kot tudi nakup naprave za lokalno ogrevanje prostora (lončene peči, štedilnik ipd.)

 

 Do 50% subvencije za celovito energetsko prenovo stavbe

V kolikor se odločate za celovito energetsko prenovo stavbe lahko pridobite do 50 % priznanih stroškov naložbe.

 

Dodatne informacije

Podrobnejše informacije o aktualnih razpisih ter možnostih financiranja, lahko pridobite na spletni strani EKO sklada https://www.ekosklad.si/ ali pa pokličete eno izmed svetovalnih pisarn ENSVET na telefon 04 23 73 121 in se dogovorite za termin brezplačnega svetovanja.

 

Avtor: Staš Kos, univ. dipl. inž. str., 

Energetska agencija Gorenjske

Oglejte si tudi