Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
9°C
-6°C
JUTRI
11°C
-5°C
4624

Čudovite živali potrebujejo pomoč

Biologinja Nika Leben je v zadnjih petnajstih letih posvetila posebno skrb eksotičnim živalim. Rešene in najdene živali so pri njej našle svoje novo zatočišče, v katerem je danes že več kot 250 živali.


Med njenimi živalmi tako najdemo anakondo, zelene legvane, burmanske, kraljeve in kratkorepe pitone, kajmana očalarja, ameriške gože, orjaško krastačo, številne vrste orjaških ptičjih pajkov ter  paličnjakov. Tu so še bradate agame, tepih pitoni, udavi ter še kar nekaj drugih vrst kač in kuščarjev, pa žabe, škorpijoni in nekaj prisrčnih puhastih kepic– činčile, hrčki in kunci.


Rešene in najdene eksotične živali so na Bledu našle svojevrstno zavetišče.  Nika Leben predano skrbi za to, da imajo dovolj hrane, vode in primerno temperaturo. Če je potrebno tudi zdravila in veterinarsko oskrbo.

Za vse požrtvovalno skrbi Nika Leben s pomočjo prostovoljcev. Preživetje pa je v teh časih težavno, saj je treba poskrbeti za ogromno živali. Zavetišče deluje in živi izključno od vstopnin in prispevkov z delavnic.


Eksotične živali se na človeka manj navežejo, vedo in čutijo pa katere skrbne roke skrbijo zanje. Vsaka od njih ima svojo, prav posebno zgodbo.

Desetletni zeleni legvan Lenny vsakega obiskovalca pozdravi s kimanjem, kajman očalar Karli obožuje krtačenje hrbta. Bradata agama Orson je po besedah biologinje Nike Leben pravi mucek med kuščarji. Tu so še azijska podganarica Miu Mao, ki ji zaradi značilne bele lise čez oči pravijo tudi beauty snake, trije rdeči ameriški goži Snow, Survivor in Jor ter sivi žako Žak. Ta svojo naklonjenost kaže le moškim obiskovalcem. Če se z Niko Leben sprehodite po razstavi vam o vsaki živali razkrije svojevrstno zgodbo. S svojim znanjem in ljubeznijo do eksotičnih živali želi izobraziti ljudi in jim pomagati premagati strah in predsodke pred temi živalmi.


Epidemija koronavirusa je globoko posegla v finančna sredstva zavetišča. Razstava Čudovite živali na Bledu je bila za obiskovalce zaprta večji del lanskega leta, njena vrata pa ostajajo zaprta tudi letos. Tudi izvedba različnih delavnic o eksotičnih živalih v šolah ni več mogoča. Dva edina vira financiranja zavetišča sta tako povsem presahnila.

Zato so se odločili, da vse ljubitelje živali nagovorijo in povabijo k doniranju finančnih sredstev, ki jih bodo namenili za dva večja akvaterarija, ki ju potrebujeta tako krokodil Karli kot anakonda Anabel, več dodatnih manjših terarijev, saj so živali sedaj združene v skupnih bivališčih ter za hrano in oskrbo živali. Vsi, ki bi želeli finančno pomagati, lahko svojo donacijo nakažejo na:  Društvo Čudovite živali, Senožeti 42, Spodnja Besnica, 4201 Zgornja Besnica, SI56 6100 0002 5092 598, Delavska hranilnica Kranj

Sredstva bodo od 1. 2. 2021 zbirali tudi prek SMS sporočil na telefonski številki 1919 z gesli anakonda1, anakonda5 in anakonda10, so sporočili iz društva.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi