Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

Baletnik Lan Dan Kerštanj

Lan Dan je mlad fant, doma s Koritnega, kamor pa v zadnjih štirih letih že težko najde pot. Njegova življenjska zgodba je namreč precej posebna in jo je napisal lahko le fant z veliko poguma in moči in s srčno željo - postati baletnik.

 

Lan Dan je osnovno šolo končal na Bledu, potem ko je na matično šolo prišel s podružnice v Ribnem. Medtem ko so njegove sošolke in sošolci večinoma izobraževanje nadaljevali v bližini doma, je Lan Dan dobesedno šel s trebuhom za kruhom na Dunaj. Zakaj? Zato, ker je imel eno samo veliko željo, postati baletnik. Tako se je uspešno vpisal na Baletno akademijo Dunajske državne opere.

''Bilo je težko, res težko, bilo me je kar strah, nisem dobro vedel, v kaj se spuščam,'' pravi Lan Dan.

Nemščine ni znal, na Dunaj je prišel z osnovnošolskim znanjem angleščine. Zdaj obvlada oba jezika, pa še italijanščino za povrh, šola je namreč pravi konglomerat plesalcev z vseh koncev stare celine.

'' Prvih nekaj mesecev sem se komaj znašel, niti tega nisem vedel, kdaj imamo kaj in kje, tako da sem se ravnal kar po cimru, '' se danes smeje spominja Lan Dan.

In kako je izgledal njegov delovnik, ki je mimogrede trajal od ponedeljka do vsakokratne delovne sobote?

'' Ob 8. uri zjutraj smo začeli z baletom, ure so trajale do 12., potem kosilo, od 14. do 18. ure gimnazija, potem večerja, učenje in spat. Naporno.''

 

Vendar pa šola ni kar tako, že med letom so imeli več nastopov, saj tako želijo mlade baletnike pripraviti na njihov poklic.

''Nastopi na odru, ki nam jih je omogočila šola, so bili neprecenljivi, saj je nastopati na odru ali vaditi v studiu nekaj povsem drugega.''

In to smo lahko v živo videli tudi v Sloveniji. Se spominjate lanskega novoletnega koncerta filharmonikov z Dunaja? Na koncertu je zaplesal tudi Lan Dan.

'' To je bila ena mojih najlepših izkušenj v življenju, '' se spominja. Koreograf je bil sloviti Renato Zanella, bivši direktor Dunajske državne opere. '' Delo z njim je bilo krasno, pravzaprav smo se zelo zabavali!''.

Lan Dan je šolanje na srednji šoli končal, zdaj pa je že nazaj na Dunaju, kjer je začel z delom v posebni ''junior company'' , ki je del Dunajske državne opere. Ta ''družba mladih'' je namenjena baletnikom Lan Danovega kova - omogoča namreč nadaljnje izobraževanje, hkrati pa mladim ponuja tudi vloge v predstavah.

Lan Dan, srečno!

Oglejte si tudi