Oceni objavo

Vzdržujmo obcestno vegetacijo

V naši občini vzdržujemo in prenavljamo javne cestne površine, da vam zagotavljamo čim večjo varnost v prometu. Veliko pa k njej pripomore tudi obcestna vegetacija, ki na nekaterih mestih preveč posega v cestne površine in pločnike. Tu rabimo tudi vašo pomoč. Zato vljudno prosimo občane, da pristopijo k obrezovanju živih mej, grmovnic in dreves, ki otežujejo vidljivost in zmanjšujejo varnost v prometu.

Na motečo in nevarno vegetacijo ste nas opozorili prav vi, občani – uporabniki cest, vozniki tovornih vozil in vzdrževalci iz podjetij, ki izvajajo javno oskrbo. Prihaja do nepreglednosti na cesti, poškodb vozil in najpomembneje – zmanjšanja varnosti v prometu.

Zaradi zagotavljanja večje varnosti je vzdrževanje in obrezovanje živih mej na površinah ob cestah in tam, kjer je zaradi njih slabša vidljivost, zelo pomembno. Kriterije za žive meje, ograje in škarpe predpisuje Zakon o cestah in občinski odlok. Še posebej jih je treba upoštevati na površinah, kjer je postavljena prometna signalizacija in tam, kjer bi ovirale preglednost vozišča.

Ustrezno vzdrževanje in obrezovanje živih mej, grmičevja, dreves in druge vegetacije na zemljiščih ob javnih cestah je obvezno. Vse zahteve glede živih mej in ostalega rastlinja ter gradnje objektov ob cestah so določene v Zakonu o cestah in predpisih s področja cest in so enake za vse občine.

Zato pričakujemo, da bodo lastniki sami poskrbeli ter odstranili motečo in nevarno vegetacijo ter s tem pripomogli k večji prometni varnosti. Če to ne bo mogoče, bo dela opravil vzdrževalec občinskih cest na stroške lastnika zemljišča. V Zakonu o cestah je za kršitve teh določb predpisana globa petsto evrov. Nadzor bo izvajala medobčinska inšpekcija in redarstvo.

 Hvala, drage občanke in občani, za dosledno upoštevanje navodil.

Oglejte si tudi