Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Zlati in srebrni Domen Pregeljc ima svoje korenine v Ajdovščini

V začetku maja 2017 je na olimpijadi znanstvenih projektov ISWEEEP v Houstonu v kategoriji medicina osvojil srebrno medaljo; sredi junija pa se je iz ZDA vrnil z zlato medaljo in absolutno prvim mestom v naravoslovju na GENIUS olimpijadi nadarjenih v New Yorku.
Domen je zaključil tretji letnik gimnazije Vič v Ljubljani. V prostih popoldnevih in med počitnicami je vztrajno zahajal na Kemijski inštitut, kjer je razvijal svojo raziskovalno žilico pod mentorstvom tamkajšnjih strokovnjakov: Urške Jug, dr. Janeza Mavrija in dr. Jerneja Stareta. Po dveh letih trdega dela je pripravil raziskovalno nalogo s področja razumevanja nevrodegenerativnih bolezni. Z najsodobnejšimi orodji molekularne simulacije je proučeval delovanje encimov v centralnem živčnem sistemu, ki so odgovorni za uravnavanje nivoja živčnih prenašalcev, obenem pa je njihovo delovanje vir oksidativnega stresa, ki vodi v poškodbe in odmiranje nevronov ter s tem povezane nevrodegenerativne bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Njegove ugotovitve predstavljajo pomemben prispevek k razumevanju nevrodegeneracije na molekularnem nivoju in utrjujejo vlogo računskih simulacij v interdisciplinarnih raziskavah, ki povezujejo klinično nevrologijo in kemijsko fiziko. S pomočjo šolske mentorice Alenke Mozer, profesorica kemije na Gimnaziji Vič, se je prijavil na omenjena tekmovanja ter bil v hudi konkurenci držav in udeležencev povabljen na zagovor in predstavitev svoje raziskovalne naloge. Za prvo mesto med zlatimi medaljami je prejel štiriletno šolnino na State University of New York in štipendijo Rochester inštituta.

Na Domnov uspeh smo ponosni vsi sorodniki. Za ta svetovno priznan in tudi v Sloveniji odmeven uspeh je bilo potrebno veliko odrekanja, truda, vztrajnosti ter podpore v domači družini. Domnu iz srca čestitamo! 

 

 

Oglejte si tudi