Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

V spomin Slavici Ergaver

Na ajdovskem pokopališču smo se 28. junija poslovili od dolgoletne katehistinje Slavice Ergaver.

Pogrebni obred je vodil šturski župnik g. Zoran Zornik ob somaševanju g. Marka Kosa in g. Lojzeta Šinkovca. V nagovoru je g. Zornik izpostavil, da je »bila pokojna Slavica po duši predvsem mati. Mati, ki ne šteje ur, podarjenih otrokom in vnukom. Ni pustila pečata le v svoji družini. V zibelko ji je bila položena ljubezen do župnije. Rodila se je v Anhovem, na Robidnem bregu, kjer so bili starši in hišne tete duša župnije. Ko se je preselila v Šturje, je našla svoje poslanstvo tudi v župniji. Bila je prva, ki je poleg sester redovnic vstopila v katehetsko poslanstvo. Znala je kot mati zbirati otroke in jih motivirati za dobro, za človeka, za Cerkev. Skrbna mati in žena ter zavzeta katehistinja – to je sad njene vere in ljubezni do Boga. Tega ni izgubila niti v času bolezni.«

Slavici je izrekel poslovilne besede tudi nekdanji šturski župnik, g. Marko Kos, ki je pohvalil njeno praktično živeto vero v vseh treh krščanskih dimenzijah: oznanjevalni - ob katehetskem delu, bogoslužni - ob skrbi za strežnike in liturgične bralce ter karitativni, ker ni prezrla nobene človeške stiske. Še posebej pa je poudaril njeno čutečo in hvaležno skrb za štursko redovno skupnost, kamor je praktično vključila tudi svojo družino.

Besede v slovo so Slavici izrekle tudi šturske katehistinje. »Več kot 30 generacij najmlajših otrok je z materinsko ljubeznijo uvajala v Jezusovo veroučno šolo, da bi pod Božjim in Marijinim varstvom zrasli v dobre ljudi in kristjane. Navduševala jih je s prijazno materinsko besedo, petjem, molitvijo in zgledom. Vse otroke in njihove starše je poznala po imenu in imela z njimi prijateljski odnos. S svojo izjemno energijo je znala navduševati otroke za Boga ter starše za medsebojno sodelovanje. Bila je zelo ustvarjalna, polna idej. Tako je otrokom za Miklavževa darila napisala življenjepise svetnikov za šest pobarvank. Leta 2000 je organizirala trikraljevsko akcijo, prvo koledovanje v Šturjah, ki je z leti preraslo v izjemne dogodke dobrodelnosti veroučencev in mladih animatorjev. Še to zimo je pomagala z nasveti in dajala korajžo pri organizaciji koledovanja. Veliko skrb je namenila katehistinjam kot dekanijska voditeljica, ko je v medsebojno podporo in pomoč pri katehetskem delu vrsto let zbirala katehistinje na letnih srečanjih, organizirala predavanja in duhovne vaje; s svojo dobrohotnostjo in nasmehom pa vedno razveseljevala domačo štursko katehetsko skupnost. V tedniku Družina je leta 2008 zapisala, kako moramo »narediti nekaj lepega za Boga, da ne bomo prišli predenj praznih rok«, njeno neutrudno katehetsko delo in materinska ljubezen do otrok in mladih je veliko bogastvo, ki ga je prinesla pred nebeškega Očeta. Naj ji bo Bog dober plačnik, mi pa računamo na njeno spremstvo in podporo iz nebes.«

Kot zadnja se je od Slavice poslovila katehetska predstavnica koprske škofije, Vida Ličen, ki nas je s Slavičinimi besedami spomnila na njeno potrpežljivost, vztrajnost, zagnanost, iznajdljivost in dobrohotnost.

Žalost ob slovesu je občuteno izražal domači župnijski mešani pevski zbor, ker je Slavica pri svojem delu in življenju tudi z glasbo slavila Boga in k petju spodbujala tudi otroke.

Pogreba se je, kljub deževnemu vremenu, udeležila velika množica ljudi, v znak spoštovanja njenega dela in osebe, hvaležnosti in pripravljenosti, da bi vse, kar je delala in želela pokojna Slavica, ostalo živo in blagoslovljeno tudi naprej.

 

Oglejte si tudi