Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
21°C
2°C
SOB.
23°C
3°C
Deli
8458

Zaključek 31. tekmovanja

Tudi letos smo uspešno zaključili 'Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani' v šolah v občinah Ajdovščina in Vipava. V to akcijo je vključenih 1600 učencev od prvega do šestega razreda. Sodelujejo tudi varovanci CIRIUS Vipava, oddelek NIS na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. V prilagojeno tekmovanje so vključeni tudi varovanci VDC Ajdovščina in Vipava. Tisti, ki so imeli ob vsaki nenapovedani kontroli vedno čiste zobe so ob zaključku akcije prejeli majhno praktično nagrado. Najboljši razred in njegovo učiteljico pa smo odpeljali na zaključno prireditev v Ljubljano.

Namen tekmovanja je učenje pravilne ustne higiene, spodbujanje k uživanju zdrave prehrane in poudarjanje pomena rednega obiskovanja zobozdravnika/ce. Tekmovanje je leta 2017 dobilo najvišje priznanje FDI, SMILE AWARD, ki je bilo podeljeno konec avgusta 2017 v Madridu. Na generalni skupščini FDI smo torej slovesno prejeli priznanje kot naj inovativnejši preventivni program na svetu. Februarja letos je tekmovanje prejelo še posebno priznanje, kot primer dobre prakse, ki ga podeljuje strokovna revija 'Medicina danes'.

Ponosni smo lahko, da je tudi Zdravstveni dom Ajdovščina prispeval velik del k uspehu tekmovanja. Brez kontinuiranega in strokovno opravljenega dela izvajalcev Zobozdravstvene vzgoje in preventive, takih rezultatov ne bi bilo. Poudariti je potrebno, kako pomembno je vodstvo zdravstvenih zavodov, ki se zaveda pomena preventivnih dejavnosti na primarnem nivoju in poskrbi za ustrezne pogoje za izvajanje. Izredno pomembno je tudi sodelovanje vseh zaposlenih v zobozdravstvu, dobra komunikacija s starši in šolami, kjer se Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani izvaja. Zato se na tem mestu zahvaljujemo in čestitamo vsem, ki ste verjeli in verjamete v ta preventivni program in ste prispevali in prispevate, da program tako dobro deluje. In deluje že več kot trideset let. Z sodelovanjem bomo dosegli še boljše rezultate in nagrajeni bomo z zdravimi otroškimi nasmehi. Ustno zdravje je pomembno za zdravje celotnega organizma. Zdravstveni delavci se s svojim delom trudimo prispevati, ki izboljšanju in ohranjevanju ustnega zdravja. Vendar nismo edini, najbolj pomembno vlogo pri ohranjanju ustnega zdravja otrok igrajo starši in ostali družinski člani ter sorodniki.

Damjana Marc

Zobozdravstvena vzgoja in preventiva

Zdravstveni dom Ajdovščina

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi