Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
5°C
-1°C
PET.
4°C
2°C
8161

Stara pripovedka v novi preobleki

Kulturna dediščina je v Sloveniji zelo bogata in tudi Vipavska dolina ne zaostaja na tem področju. Tako ima vsaka vas svoj glas, ali bolje rečeno, cel kup ljudskih zgodbic, pripovedk in svojega lastnega izročila.

Tudi v Vrtovinu se iz roda v rod prenašajo zgodbe naših babic, v katerih je vse polno zmajev, princes, hudičev in kač, in tako je letos svojo zgodbo predstavil Jože Gulje v novi slikanici z naslovom 'Zmaj pod Kucljem'. Tjaša Gerželj Kobol je s svojim talentom poskrbela za ilustracije, tehnično obdelavo pa je pripravil Dominik Kobol.

Slikanica je vila prvič predstavljena na tradicionalni 'šagri' na Marijino vnebovzetje v Vrtovinski osnovni šoli.

Zgodba govori o nastanku izvira Privrat nad Vrtovinom, ki naj bi nastal, ko so Vrtovinci pred daljnimi časi ukanili požrešnega zmaja, ki je ponesreči v svoji bolečini ustvaril izvir, ki teče še danes. Za celotno zgodbico pa bo treba odpreti knjigo ter si jo prebrati.

/Naslednje jutro, ko je že pospravil svoj obrok, je namesto, da bi mirno dremal, odletel proti najbližjim hišam. Podgorci, kakor se je že takrat pravilo prebivalcem zgornjega Vrtovina, so se ravno odpravljali k vsakdanjim opravilom. Jutranja rosa se je že osušila in nameravali so raztrositi seno, ki so ga prejšnji večer pospravili v kope. Ko je zmaj videl, kaj nameravajo je iz gobca bruhnil ogenj in zažgal nekaj kop sena. Potem je jezno zatulil: "Odslej mi boste vsak dan prinesli po enega ovna, kozla in tele." Še dvakrat ali trikrat je bruhnil ogenj in izginil nekje za Kucljem, od koder je prišel./


D. Kobol

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!