Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Sproščeno učenje tujih jezikov

Na Ljudski univerzi Ajdovščina se vedno kaj dogaja. Tudi z letošnjim akademskim letom smo začeli z 20-urnimi brezplačnimi tečaji tujih jezikov, in sicer z angleščino, nemščino in italijanščino.
Predavateljica Ingrid Patricia Boben je slušatelje popeljala skozi zgodovino, kulturo in slovnico različnih jezikov. Pri tem je potrebno omeniti izjemno zanimanje kandidatov iz vseh omenjenih skupin, ki so spoznavali tudi alternativne načine učenja jezikov preko računalnika oziroma preko spletnih strani, ki ponujajo koristne nasvete, vaje in razlage za vsakogar.

Tečaji na ljudski univerzi Ajdovščina vedno potekajo v sproščenem in ustvarjalnem okolju, pri čemer se tudi udeleženci vedno spomnijo kaj domiselnega, tokrat pa tudi zelo sladkega. Pri nemškem jeziku je bilo govora o kulinariki, kjer so udeleženci spoznavali osnovne izraze o različnih jedeh in pripomočkih pri kuhanju. Ko smo se ponovno zbrali, smo doživeli sladko presenečenje s strani zelo ustvarjalne udeleženke, ki je tudi sama avstrijskih korenin. Odlična »pekarica« je našla čas za učenje nemščine in hkrati po slovensko spekla čudovito bučno rolado po nemškem receptu. Lahko rečemo, da je teoretičen del nemškega jezika prešel v zelo okusno prakso.

V okviru Centra medgeneracijskega učenja pa smo v prostorih Krajevne skupnosti Skrilje v mesecu oktobru in novembru izpeljali tečaj konverzacije Italijanščina za popotnike, ki je bil svojevrsten izziv tako za predavateljico kot tudi za udeležence. Program je bil sestavljen tako, da so se udeleženci naučili osnovne življenjske konverzacije v italijanskem jeziku, pri vsakodnevnih srečevanjih med ljudmi v Italiji, odigrali smo situacije na potovanju z letalom ali vlakom; v prakso smo ponesli naročanje v restavraciji, kjer smo dogajanje prenesli na tipično italijansko restavracijo z vsem, kar sodi zraven. Bilo je zelo zabavno in hkrati poučno vsem udeležencem, ki so se večinoma prvič srečali z italijanščino v aktivnem smislu in zelo vešče uprizorili naročanje in pritožbe osebju restavracije.

Na koncu naših srečanj ni manjkalo domačih dobrot, ki sta jih prinesla zakonca iz okolice Ajdovščine. Tako smo ob kozarčku odličnega domačega merlota, ki se je lepo podal k pršutu in siru, sklenili več kot samo aktivno italijansko konverzacijo. Na naših srečanjih se marsikdaj spletejo prava prijateljstva, ko učenje tujih jezikov ni le suhoparno navajanje slovničnih pravil, temveč na zanimiv način širi obzorje ter odpira vrata v svet vsem udeležencem, ki se radi vračajo na tovrstne aktivnosti Ljudske univerze Ajdovščina.
Ingrid Patricia Boben

Oglejte si tudi