Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sprememba je edina stalnica v življenju

Bliskovit razvoj digitalnih tehnologij, hiter tempo življenja, vedno nova potrebna znanja na delovnih mestih in na splošno hitro spreminjajoči se svet so izzivi današnjega časa, ki jim moramo biti kos v poklicnem pa tudi v zasebnem življenju. Da pa smo jim lahko kos ter gremo v korak s časom, moramo biti prilagodljivi ter pripravljeni se nenehno učiti in izpopolnjevati.

V letošnjem letu se zaključuje trenutna evropska finančna perspektiva in ena izmed dejavnosti, ki se bodo zaključile, so tudi brezplačni tečaji za zaposlene in brezposelne, ki smo jih na Ljudski univerzi Ajdovščina v sodelovanju s podjetjem Micro Team iz Ljubljane in Idrijsko-cerkljansko razvojno agencijo izvajali v okviru javnega razpisa za Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2018 do 2022. Izobraževalni programi so bili namenjeni starejšim od 45 let z nižjo izobrazbo in brezposelnim. Cilj programov je bil povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti ali mobilnosti ter osebnega razvoja.

V sklopu projekta je v maju potekala tudi medregijska zaključna konferenca 'Kompetence za izzive prihodnosti' v organizaciji konzorcijev, ki smo jih vodile Ljudska univerza Ajdovščina, Ljudska univerza Koper in Ljudska univerza Postojna.

Izvajalci brezplačnih izobraževanj iz treh statističnih regij smo predstavili rezultate štiriletnega dela in se z nekaterimi predstavniki uspešnih slovenskih podjetij ter strokovnjaki za zaposlovanje in izobraževanje pogovarjali o kompetencah sedanjosti in prihodnosti.

V teh letih nam je uspelo bistveno povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati temeljne in poklicne kompetence. Ponosni smo na svoje dosežke, ki smo jih dosegli kljub epidemiji in vsem prilagoditvam, ki so bile potrebne za pouk na daljavo. Samo v vzhodni Goriški regiji se je z nami učilo več kot 640 odraslih, od tega je bilo 88 odstotkov zaposlenih in 12 odstotkov brezposelnih. Pridobivali so znanja iz tujih jezikov in slovenščine, s področja informacijske tehnologije, zdravja na delovnem mestu, komunikacije, podjetništva na podeželju ter druge veščine za osebni razvoj in delovanje v sodobni družbi.

 

Operacijo sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada (www.eu-skladi.si).

Oglejte si tudi