Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

V Ajdovščini predstavili Nacionalni program za mladino

Ajdovščina, Hiša mladih, 22. avgusta - Medtem ko sta Mladinski svet Ajdovščina in Občina Ajdovščina že v začetku letošnjega leta s sprejeto strategijo za mlade v občini Ajdovščina 2013-2018 predstavila, zakaj si lahko mladi Ajdovci obetajo boljšo prihodnost, je sedaj svojo nalogo opravila še Vlada RS.

Predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki jih je gostil Mladinski svet Ajdovščina, so mladim Ajdovcem, in ostalim, ki jim za prihodnost mladih ni vseeno, predstavili Nacionalni program za mladino 2013 - 2022. Slednjega je Vlada RS sprejela 6. junija 2013 in ga poslala v obravnavo Državnemu zboru Republike Slovenije.

Nacionalni program za mladino je ključni strateški dokument, ki določa razvoj mladinskega dela in mladinske politike do leta 2022 v obdobju, ko je prihodnost mladih še posebej negotova. Prednostna področja Nacionalnega programa za mladino 2013 - 2022 obsegajo področja izobraževanja, zaposlovanja in podjetništva, bivanjskih razmer, zdravja in dobrega počutja, mladih in družbe ter pomena mladinskega sektorja in kulture, ustvarjalnosti, dediščine in medijev.

Gostje so 2 ključni področji resolucije, ki odgovarjata na potrebe sistematičnega urejanja nezavidljivega področja mladih v Sloveniji, prepoznali v področju izobraževanja in področju zaposlovanja mladih. Medtem ko je direktor Urada za mladino, mag. Peter Debeljak, izpostavil problem staranja prebivalstva in nacionalni program za mladino predstavil kot prvi tovrstni celostni dokument v Sloveniji, ki se lahko ponaša z medsektorsko povezanostjo ukrepov, temelječih na raziskavah o mladih v Sloveniji (npr. Mladina 2010), je bil Jan Škoberne iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport kritičen do sedanjega izobraževalnega sistema, ki ne temelji na kvaliteti podanega znanja, ampak na generiranju visoko izobraženih posameznikov brez možnosti zaposlitve.

Zoran Kotolenko iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti  (MDDSZ) pa je poudaril večplastnost mlade generacije: »Mladi niso samo tisti, ki še niso zaključili procesa formalnega izobraževanja, ampak so mladi tudi vsi tisti posamezniki, ki so šolanje že zaključili, a je njihov glas šibkejši, ker nimajo svojih predstavnikov, ki bi izpostavljali težave, s katerimi se srečujejo.« Kot predstavnik MDDSZ prepoznava rešitev težave podaljševanja študija v preventivnih ukrepih vseživljenjske karierne orientacije, ponovnemu ovrednotenju poklicnega izobraževanja ter učinkovitejšemu povezovanju izobraževalnih ustanov s trgom dela. »Pri tem pa žal ne moremo napovedati, kateri poklici bodo v prihodnosti bolj ali manj iskani,« opozarja Kotolenko. »Zato je toliko pomembnejše beleženje neformalno pridobljenega znanja, kompetenc in veščin, ki jih posameznik pridobiva izven formalnega izobraževalnega sistema, kot so na primer znanja, veščine in kompetence pridobljene pri tabornikih in drugih (mladinskih) organizacijah,« izpostavlja Škoberne.  

Domačin, Tadej Beočanin, ki je kot takratni podpredsednik za participacijo na Mladinskem svetu Slovenije sodeloval pri pripravi programskih dokumentov, na katerih sloni velik del Nacionalnega programa za mladino, je izpostavil ključno težavo, s katero se mladinska politika v Sloveniji srečuje: »Nepovezanost ukrepov s področja lokalnih mladinskih politik privede do absurdnih situacij, ko se stanovanja (za mlade) gradijo, vendar ostanejo prazna, saj so za ciljno skupino popolnoma neprimerna.« Zato si od Nacionalnega programa obeta veliko, saj se je prvič zgodila medsektorska povezanost, o nujnosti katere je Beočanin že dolgo opozarjal: »Sem optimističen, ker bo zaradi tega dokumenta Državni zbor primoran neprestano budno spremljati stanje na področju mladih v Sloveniji in ocenjevati napredek na tem področju, kar bo preprečilo, da bi težave mladih zdrsnile na sekundarno raven!« 

Publika je sicer pričakovala, da jim bodo predstavniki Vlade RS, ki so obiskali Ajdovščino, predstavili konkretne cilje in ukrepe, ki jih Nacionalni program predvideva, a so domov odšli brez odgovora na vprašanje, kaj točno predvideva program. Predstavniki Vlade so povedali tisto, kar mladi Ajdovci in najverjetneje vsi ostali že dolgo vedo: s problematiko mladih se je potrebno ukvarjati celostno in, kar je še posebej pomembno, težave je potrebno začeti reševati takoj (oz. potrebno bi se bilo z njimi prednostno, celostno in sistematično spopasti že pred 10 leti). Nekaj predstavljenih ukrepov pa je vendarle naletelo na odobravanje navzočih.

Mladinski svet Ajdovščina

Oglejte si tudi