Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Planinsko društvo nas je nagradilo

Planinsko društvo Ajdovščina sodi med najstarejša slovenska planinska društva, rojeno je bilo leta 1903, torej praznuje 115. rojstni dan. Živi in živelo je na ramenih močnih in odločnih planincev, ki so pripravljeni žrtvovati svoj čas in energijo za dobro nas vseh. Društvo ima v svojem letnem koledarju rdeče označene pomembne praznične dni. Ob takih priložnostih se zberejo pohodniki in tudi drugi obiskovalci gora na Čavnu ali pod Golaki. Da je srečanje zares praznično, kot se spodobi, pripravijo kulturni program, v katerem sodelujejo recitatorji, pevci, glasbeniki … Da bi se planinci zahvalili vsem, ki so letos sodelovali na prazničnih srečanjih, so jih nagradili z izletom v Regijski park Škocjanske jame.
Zadnji počitniški petek se je na avtobusni postaji zbralo cel avtobus nagrajenih učencev. Vzdušje je bilo počitniško, čeprav so se že odpirala šolska vrata. Pridružili so se jim nekateri starejši planinci, ki so in še vedno dihajo z društvom. Kras jih je pozdravil v vsej svoji jesenski lepoti. Vinogradi so se šibili pod bogato letino, gmajne niso povsem samevale, drobnica je mulila skozi grmovje.

V Škocjanskih jamah niso bili prvi gostje, pred blagajniškimi okenci se je že trlo turistov, čeprav je bilo zgodnje jutro. Planinski nagrajenci so se odpravili po učni poti skozi Škocjan. Imeli so kaj videti, kraška vas je v celoti obnovljena, lepa, občudovanja vredna. In potem … Škocjanske jame. Nekatere učence so navdušile, ker so jih prvič obiskali, zato je njihova radovednost dobila krila in vprašanja so kar vrela.

Po obisku jam so 'naši kulturniki' spopolnili pot po številnih stopnicah, da so si dobro ogledali dolino, park, zapisan med Unescovo kulturno dediščino.

Hlad pod drevesi je vzbudil tek, da so se spraznili nahrbtniki, tako je avtobus lažje pripeljal v našo dolino.

Dan je bil čudovit, lep in bogat. Hvala Planinskemu društvu Ajdovščina.

Irena Šinkovec

Oglejte si tudi