Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Krvodajalci in prostovoljci na izletu

Rdeči križ Ajdovščina je zaslužne krvodajalke in krvodajalce, ki so več kot 10-krat darovali kri, ter prostovoljke in prostovoljce povabil na izlet v soboto, 10. junija, v Furlanijo – Julijsko krajino.
Povabilu se jih je odzvalo kar 56. Obiskali smo zgodovinsko mesto Oglej, ki so ga ustanovili Rimljani. Ogledali smo si baziliko, ki dominira nad krajem in je prava zakladnica umetnosti. Predvsem je znana po starokrščanskem mozaiku, ki zavzema površino 750 kvadratnih metrov, ter je najlepši in najobsežnejši od vseh, ki so se ohranili v zahodnem svetu. Sprehodili smo se tudi mimo ostankov nekdanjega rečnega pristanišča in obale.

Pot smo nato nadaljevali proti Gradežu in se najprej z ladjico zapeljali na bližnji otok Barbana, ki je eden od mnogih otokov v laguni. Znan je predvsem kot cilj mnogih romarjev, ki na njem obiščejo cerkev, za katero skrbijo frančiškani. V Gradežu smo se sprehodili po starem mestnem jedru, ki je prepreden z ozkimi ulicami, in obiskali baziliko, ki je več kot osem stoletij služila kot katedrala oglejskemu patriarhu in je v njej še danes mogoče občudovati talni mozaik.

Da smo se na poti marsikaj zanimivega naučili je poskrbel naš vodič Edvard Leonard Krašna, ki je tudi sam že 90-krat daroval kri. Za krasno vodenje in njegov velik prispevek krvodajalstvu se mu najlepše zahvaljujemo. Prav tako se iskreno zahvaljujemo zaslužnemu krvodajalcu Alfonzu Krapežu, ki je celoten naš izlet fotodokumentiral.

Potepanje smo zaključili s poznim kosilom na turistični kmetiji. Upamo, da bo udeležencemizlet ostal v lepem spominu.

Irena Žgavc

Oglejte si tudi