Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Jesenski poljub Golakom

Pogled v zgodovino planincev, tudi ajdovskih, nam priča, da planinci niso bili samo pohodniki, ampak mnogo več. Narodnost, jezik, prijateljstvo, tovarištvo in še marsikatera vrednota, ki je dandanes potisnjena na obrobje, je imela pomembno veljavo.
Člani Planinskega društva Ajdovščina se trudimo ohraniti vsaj del tistega, kar je imelo v preteklosti moč, kar je bilo vrednota, zato smo prevzeli in nadaljujemo spominsko srečanje pri Iztokovi koči pod Golaki, to je spomin na vse planince, ki so bili člen našega društva in so se poslovili. Tudi letos ni bilo drugače, še bolj praznično je bilo. Golake je zlatilo sonce kot že dolgo ne. Veter se je igral z vejami in narava se je odela v prečudovite barve, ki bi jih slikarjev čopič težko ujel.
Pohodniki smo se zbirali od blizu in daleč, prihajali smo po različnih smereh. Moja družbica jo je mahnila iz Korenine na Predmeji. Pot je bila čudovita, oplemenitena z vsemi presežniki. Od časa do časa nam je zastal korak nad globačami, rdeče obarvanimi. Na vrhu pa bogat razgled: Cerkljansko hribovje z Blegošem, Krn, Sveta gora, v megli se je kopala Ljubljanska kotlina, v ozadju ožarjeni Julijci in meglena Padska nižina. Kdo se ne bi razveselil tega?
Pred kočo, ki letos dobiva prenovljeno podobo, smo se zbrali na spominskem srečanju. Juretova trobenta je zapela med vrhove smrek in bukev. Mila glasba Anetine kitare je božala dušo vsem, ki smo ji prisluhnili. Častni član našega društva Drago Ergaver je stopil kratek korak v preteklost. Navdušena planinka, učiteljica in upokojena ravnateljica Alenka Nussdorfer Bizjak se je spomnila svojega očeta in poti, ki so jih preromali ajdovski planinci v preteklosti, da so ohranili poti, da so postavili obe koči, da so se družili in uživali v ljubezni do naših gora in do narave.

Predsednik našega društva Cvetko Ušaj se je z blagimi besedami, v srčnem tonu, spomnil vseh, ki so v preteklosti bogatili planinsko pot. Kamenček ali vejica, ki smo ju z Golakov v spomin nesli na grobove tistih, ki so bili del nas, pričata, da spomin nanje živi tudi na prekrasen jesenski dan pod Golaki.
Irena Šinkovec

Oglejte si tudi