Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Povezani lokalno smo močnejši globalno

Pilotni projekt 'Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja mladih na lokalnem trgu dela', ki ga izvaja Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina, je v letu 2017 uspešno sledil zastavljenim ciljem in konkretno utira pot mladim do novih izkušenj in zaposlitev v lokalnem okolju tudi v letu 2018.
Projekt je zasnovan na dveh stebrih.

Prvi steber je namenjen vzpostavitvi Lokalnega partnerstva za zaposlovanje mladih na lokalnem trgu dela, ki je v občini Ajdovščina uspešno zaživelo in zelo aktivno deluje, saj so rezultati le tega konkretni. Prvič se je na nivoju občine vzpostavilo konstruktivno sodelovanje tako med šolami, institucijami in podjetji v občini, ki imajo cilj spodbujati zaposlovanje mladih na lokalnem trgu dela. Zaradi aktivnega dela članov Lokalnega partnerstva, so se v  preteklem letu izoblikovale številne pobude, ki težijo k čimprejšnji realizaciji.

Drugi steber projekta je namenjen usposabljanju mladih in je sestavljen iz treh faz: uvodnega usposabljanja, usposabljanja pri mladinskih in drugih organizacijah in usposabljanja na delovnem mestu. Pri izvajanju vseh treh faz gre za načrtno postavljene aktivnosti, ki vodijo do končne, optimalne delovne izkušnje, ki jo pridobi mlad posameznik, ki vstopa na trg dela .

Uvodna usposabljanja so temeljila na interaktivnih predavanjih, s katerimi so mladi pridobivali teoretične osnove, prepletene tudi s praktičnimi izkušnjami, ki so jih v učilnico vnesli izkušeni predavatelji. Usposabljanja so obsegala širok nabor tem od motivacije, komunikacije, sposobnost reševanja problemov, organizacije lastnega in timskega dela ter osnov podjetništva, generiranja idej, retorike in mnogo drugih. Vsebine so bile vsekakor zanimive in s strani udeležencev tudi zelo dobro sprejete.  Uvodna usposabljanja, ki predstavljajo prvo fazo usposabljanj, so potekala v dveh terminih na območju Goriške in Obalno–kraške statistične regije oz. v dveh občinah, ki sta tudi partnerici projekta: Občina Ajdovščina in Občina Sežana. V letu 2017 je bilo v projekt vključenih kar 85 oseb (18 iz Obalno-kraške in 67 iz Goriške regije). Uvodna usposabljanja je redno obiskovalo 55 oseb, in sicer 35 udeležencev v prvem terminu in 20 udeležencev v drugem terminu. Projekt je namenjen mladim od 15. do 29. leta starosti, povprečna starost udeležencev projekta je 26 let, njihova izobrazbena struktura pa se giblje od zaključene osnovne šole do doktorja znanosti. Večina je družboslovcev, med njimi pa tudi jezikoslovci, biologi, oblikovalci, socialni delavci ter pravniki in drugi profili.

Ko so se mladi 'podkrepili' z dodatnim znanjem na uvodnih usposabljanih, smo zanje pripravili nadaljevanje v dveh fazah. Usposabljanje pri mladinskih in drugih organizacijah in usposabljanje na delovnem mestu. Mladi so si na delovnih mestih nabirali prepotrebne delovne izkušnje in se srečevali s konkretnimi situacijami, ki jih določeno delovno mesto zahteva. Uspešno so se vključili v proces dela v podjetjih oz. organizacijah in v sklopu eno ali dvomesečnega usposabljanja, pridobili temeljit vpogled v bodoče delovno okolje. Kar nekaj od teh posameznikov je uspešno pridobilo zaposlitev v podjetju ali organizaciji, ki jim je nudila možnost usposabljanja. Usposabljanje pri mladinskih in drugih organizacijah je do sedaj zaključilo 21 udeležencev, usposabljanje na delovnem mestu pri lokalnih delodajalcih pa 14 udeležencev.

Za konec pa smo izbrali še nekaj mnenj naših udeležencev in mentorjev o izkušnji s projektom.


Udeleženka iz Deskel
(Magistra mikrobiologije, ki je usposabljanje opravljala v laboratoriju podjetja Salonit Anhovo d.d.)
"Nisem pričakovala, da bo vpliv opazen tako kmalu. Dober mesec dni po končanem usposabljanju (in mnogih poslanih prijavah na razpise) dobim klic, da sem izbrana na razpisu. Da so jih moje izkušnje v laboratoriju in moja aktivnost prepričale, da sem prava kandidatka. Dobra beseda mentorice na usposabljanju, da sem delavna, da imam znanje in veselje; potrdilo, da sem aktivna in poprimem za vsako priložnost. Dva velika dejavnika, ki sta prepričala kadrovike, da me izberejo."

Udeleženec iz Vipave (Industrijski oblikovalec, ki je usposabljanje opravljal na Ljudski univerzi v Ajdovščini na programu PUM-o: projektno učenje mlajših odraslih)
"Zelo lepa in poučna izkušnja, iz katere sem se veliko naučil o delu z ljudmi in sami organizaciji dela. Na PUM-u sem deloval kot mentor. To pomeni, da sem vodil ali pomagal pri vodenju dnevnih obveznosti, se družil z udeleženci PUM-a in skupaj z njimi iskal možnosti nadaljnjega šolanja ali možnosti zaposlitve. Poleg vsakdanjih delavnic smo skupaj ustvarjali še projekt, ki smo ga poimenovali Trajk Bajk
. Vsem mladim bi priporočil vključitev v projekt. Predvsem pa bi spodbudil vas, koordinatorje projekta, da bi povabili v projekt študente, ki se šolajo izven domačega kraja. Povabite jih že v času študija in jim pri tem pomagajte, da se nazaj vključijo v domače okolje. Le tako bomo lahko omogočili našim podjetjem dobre izšolane kadre."

Urška Premrn (MDPM Ajdovščina)
"Organizacija pridobi motiviran kader željan novih znanj, hkrati pa je to tudi pomoč organizaciji pri opravilih, ki že dlje časa čakajo na izvedbo. Zanemarljivo ni niti dejstvo, da takšno usposabljanje organizaciji ne predstavlja dodatnih stroškov. Dobro sodelovanje in hiter odziv Inštituta za mladinsko politiko."

Ingrid Vuga (Presvit d.o.o.)
"Inštitut je zelo hiter pri pripravi dokumentacije. Kandidat je na razpolago praktično takoj. Slabosti ne vidim. Mogoče bi morali narediti več na razpoznavnosti, v smislu, da so podjetja seznanjena, da je možno spoznati potencialne kandidate za bodoče redne zaposlitve tudi na tak način."

Če si tudi sam-a želiš pridobiti nove delovne izkušnje ter izponjuješ spodnje pogoje, nas brez oklevanja pokliči. Na voljo je še nekaj prostih mest.

Prijaviš se lahko, če ustrezaš pogojem:

- starost od 15 do vključno 29 let,

- aktivni iskalec / aktivna iskalka zaposlitve,

- stalno prebivališče v Goriški ali v Obalno-kraški regiji.

Dodatne informacije: Inštitut za mladinsko politiko, tel.: 040 657 676 ali barbara.pfeifer@institut-imp.si ali matjaz.zgonik@institut-imp.si

Oglejte si tudi