Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Društvo Most - 15 let

Verjetno je društvo Most - Univerza za tretje življenjsko obdobje eno bolj aktivnih društev v občini: ob koncu študijskega leta 2012/13 ima 372 članov in članic, ki delajo, se družijo, izmenjavajo mnenja, izkušnje in znanje v 30 dejavnostih. Njihova povprečna starost jr 64 let. Blizu obletnice delovanja, 7. junija, je praznovalo svojo 15-letnico dela.
Idejna pobudnica društva je bila rojakinja dr. Ana Kranjc, ki je skupaj z dr. Dušano Findeisen 1995 v Ajdovščini organizirala poletno andragoško šolo in Lavričevi knjižnici ter direktorici takratnega zavoda Aleksandri Trebižan in vodji knjižnice Zdenki Žigon predlagala, da bi tudi v Ajdovščini nastala univerza za tretje življenjsko obdobje. Univerza je najprej delovala v okviru knjižnice, a se je po letu dela 1998 osamosvojila in začela svoje delo kot društvo Most - UTŽO Ajdovščina. Društvo s pomenljivim imenom Most - povezovalo naj bi vse generacije, ustvarjalo medgeneracijsko sožitje, skrbelo za aktivno staranje -, je bilo ustanovljeno 11. 6. 1998. Njegova prva predsednica je bila Marija - Uča Brecelj, ki je, poleg Vere Kodrič, opravila tudi največ dela ob ustanovitvi. Društvo je bilo nato registrirano po vseh pravilih zakonodaje in začelo z delom. Število članov je iz leta v leto naraščalo, prav tako število dejavnosti, ki se po svoji vsebini ločijo na krožke, tečaje, ustvarjalne delavnice, združujejo člane na pohodih, pri plesu različnih vrst, ekskurzijah, na razstavah, kulturnih prireditvah, organiziranih za člane in vse druge. Društvo živi predvsem od članarine, sredstev, ki jih dobi za projekte in od prostovoljnega dela. Člani se družijo  v različnih ajdovskih prostorih in verjamejo, da bo končno zgrajena sodobna stavba, v kateri bodo dejavnosti še bolj zaživele. Predvsem pa se bo povečalo in okrepilo sodelovanje z Društvom upokojencev, kar je popolnoma naravno, saj obe društvi, vsako s svojo dejavnostjo, povezujeta isto skupino ljudi.

V scenariju za prireditev ob 15-letnici sta se oblikovala dva mota. Prvi je iz pesmi Ivane Čermelj, članice krožka ustvarjalnega pisanja: Pobrati se, zravnati, / nikar na bregu tem / skrušena ostati. Drugi pa so besede Nataše Ferjančič, animatorke ene od likovnih skupin: Staranje ni začetek konca, ampak spoznavanje smisla svojega življenja in trenutkov, ki se dotaknejo naše duše.

Dotikov duše je bilo med prireditvijo mnogo. Kar trije govorniki so poudarili pomen in vlogo društva v družabnem in družbenem življenju Ajdovščine: predsednica društva Ljudmila Kovač, župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak, najbolj pa slavnostna govornica Marija - Uča Brecelj, ki ji je slavnostni govor tudi najbolj pripadal. Bila je prva predsednica, je ves čas 'zraven', zaslužna je za čezmejno sodelovanje z UNITRE iz Krmina, s svojo delavnostjo in optimizmom pa je tudi pravi zgled »iskanja smisla svojega življenja«, če ponovim misel Nataše Ferjančič. Njen govor je bil sprehod skozi zgodovino, v kateri so se videli najprej podpisniki ustanovne listine, vsi člani društva, ki so v njem že 15 let (24 jih je), nazadnje pa vseh 372 članov in članic, vključno s sedmimi častnimi, ki društveno življenje oblikujejo in ustvarjajo danes. Vsebinski vrh dogajanja je bila podelitev društvenih priznanj petnajstletnikom, povezana s slikovno predstavitvijo dogajanja v preteklosti in sedanjosti, za kar je poskrbel član društva in mentor astronomskega krožka Fedor Tomažič. Zgodovino je odlično povezal s projekcijo naslovnic društvenega glasila Most od prve do zadnje številke, to je petnajste. Pomembne so bile tudi besede petnajstletnikov, v katerih je bila poudarjena zgodovina, a so vse njihove misli usmerjene v prihodnost, in sicer s predlogi za delo in videnjem dodatne vloge društva danes: za dobro delo je nujno ohranjanje dobrih medsebojnih odnosov ter razvijanje solidarnosti in dobrodelnosti. Dogajanje je zaokrožil nastop treh plesnih skupin: Mostove folklore, Ajde in Powštrčkov z OŠ Danila Lokarja ter pesmi članov krožka ustvarjalnega pisanja. Prisotne je navdušil venček ljudskih pesmi, ki jih je zaigral Slavko Likar, razveselila (zelo) pa jih je tudi projekcija o delu v študijskem letu 2012/13, ki se je začela pred prireditvijo in se nadaljevala po njej. Tudi za to predstavitev je zaslužen Fedor Tomažič. Po prireditvi so člani lahko kupili zgoščenko, za njen izid sta poskrbela avtor posnetkov in Branko Lavrenčič, pa tudi društveno glasilo Most 15, v katerem je poleg dejavnosti zadnjega leta zapisana  petnajstletna zgodovina društva. Prireditev sta vodili Leja Lustigar in Ivana Slamič, ki je tudi pripravila scenarij. 

Beseda, zvok, slika so se nadaljevali v preddverju dvorane prve slovenske vlade: svoje delo so na priložnostni razstavi pokazali likovniki, kamnoseki, klekljarice, člani dramske skupine Žar, mentorica je Ada Bačar, krožek umetnostne zgodovine, ki ga vodi dr. Irene Mislej, in krožek ustvarjalnega pisanja, vodi ga Ivana Slamič. Živa je tudi izložba nekdanje trgovine Peko, v njej so izdelki obeh kamnoseških skupin, vrhpoljske in manške.

Naštevanje in opis vsega, kar se je dogajalo 7. junija, ima svoj namen: želi poudariti, da je društvo   živo, njegovi člani so ustvarjalni, z vsem svojim delom dokazujejo, da nas znanje ohranja in razvija. 

ISL

Oglejte si tudi