Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
9°C
-2°C
JUTRI
10°C
-3°C
Deli
9211

Zlata maša g. Nika Štrancarja iz Žapuž in šagra sv. Jurija v Šturjah

Šagra svetega Jurija v Šturjah je bila v nedeljo, 23. aprila 2017, še posebej slovesna, saj je gospod Niko Štrancar iz Žapuž obhajal svoj zlati jubilej mašništva.
Po prihodu s kočijo iz domačih Žapuž in sprejemu v domači župniji se je pričela sveta maša, ki so jo poleg slavljenca darovali še štirje šturski duhovniki - rojaki in domača duhovnika. Zlatomašnik se je v nagovoru spomnil staršev in sorodnikov ter se vsem zahvalil za duhovno in materialno podporo. Svojci in župljani so mu izročili simbolična darila za zvesto duhovniško pričevanje.
Po zlati maši smo bili povabljeni na tradicionalno štursko frtalo, ki jo že dolga leta skrbno pripravlja ga. Marija Božič s sodelavkami. Šturske gospodinje so nas pogostile s slastnim pecivom, župnijska Karitas se je izkazala z organizacijo pogostitve, prav tako tudi sodelavci z okrasitvijo cerkve in okolice. Pri Kolarjevih so pridne roke pletle tradicionalne kite iz bršljana za mlaje. Med mašo je prepeval župnijski mešani pevski zbor, po maši pa mladi glasbeniki skupine 'Temeljni postopki oživljanja' in harmonikaš Anže Gerželj.
Veseli smo ponovne oživitve tradicionalnega praznovanja šturske šagre s frtalo in upamo, da bodo mladi rodovi to tradicijo nadaljevali, zlatomašniku pa želimo še naprej Božjega blagoslova. 

Nadja Pregeljc

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!