Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Gregorjevo

12. marec velja za dan, ko praznujemo Gregorjevo – dan, ko se ptički ženijo in ko pozdravljamo pomlad.

Gregorjevo je ime dobilo po papežu Gregorju, ki je živel v 6. stoletju in je veljal za dobrega papeža. Je zavetnik rudarjev, zidarjev, izdelovalcev gumbov, učenjakov, učiteljev, študentov. Temu svetniku so se priporočale žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je pokrovitelj  glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Proslavil se je namreč s tem, da je uredil cerkveno petje (gregorijanski koral).

Z Gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj. Eno od teh pravi, da sveti Gregor prinaša luč in na ta dan “luč v vodo vrže”. Po ljudskem izročilu se namreč do Gregorjevega dan toliko podaljša, da so lahko delavci, ki so do tedaj delali ob svetlobi petrolejk, luč “vrgli v vodo”.

Danes ponekod v vodo spuščajo Gregorčke: umetelno izdelane hišice, v katere postavijo svečke.

V Društvu upokojencev Ajdovščina smo ta dan, kot že velikokrat prej, praznovali v prijetni družbi pevcev, kitaristov, igralcev in naših zvestih obiskovalcev. Dvorana na Ljudski univerzi Ajdovščina je bila polna do zadnjega kotička in obiskovalci so spremljali prireditev z veselimi obrazi.

Za uvod je poskrbela pevska zasedba Zarje, z dvema venčkoma. Eden je predstavil pevsko popotovanje po naši lepi domovin, drugi pa o ljubezni, kot se za Gregorjevo spodobi.  Z dramsko igro so učenci OŠ Danila Lokarja Podružnice Lokavec navdušili obiskovalce in jih nasmejali. Igra je vsebovala pogled v preteklost in sedanjost zaljubljencev, ki jim je vedno samo en cilj, ljubezen. Prekaljeni pevci Okteta Castrum so kot vedno navdušili s svojim ubranim petjem. Za konec so kitaristi skupine Akordi s kitarami in svojimi glasovi popestrili gregorjev večer. Vesel in prijeten večer, v duhu medgeneracijskega druženja, ki je obogatil mlade in starejše in še enkrat dokazal, kako pomembno je sodelovanje.

Nevenka Vidmar, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi