Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Dneva za poletavce nam ni odpihnila burja

Dan za Poletavce nam je v torek, 25. septembra 2018, napovedana burja odpihnila z dvorišča Lavričeve knjižnice v telovadnico OŠ Šturje, kar pa ni zmotilo dobrega razpoloženja otrok in številnih staršev. V času, ko smo otrokom delili majice, smo lahko uživali v dinamičnem nastopu mladih EL1:plesna scena. Za njimi nas je skoraj dobro uro zabaval Čarovnik Grega, ki je na koncu s pomočjo otrok razdelil tudi nagrade zasluženim Poletavcem in NajPoletavcem. Majice si je letos prislužilo 288 otrok, kar je 60 več kot lani. 268-im Poletavcevem se je letos pridružilo še 20 NajPoletavcev, ki so vtise o prebranem oddali po e-pošti. Bralo je 174 deklet in 112 fantov. V projektu, ki ga je zasnovala Mestna knjižnica Ljubljana, v Sloveniji sodeluje 15 od 60-ih knjižnic. Po vsej Sloveniji je bilo letos skupaj 2.170 poletnih bralcev, tako da smo ponosni na naše Poletavce in jim čestitamo. Najbolj so se odzvali predvsem najmlajši, največ v starosti od 8 do 11 let.
Otroci imajo radi zabavno branje, napete zgodbe, fantazijske knjige, stripe, življenjepise. Brali so tudi v tujih jezikih, posegali so po enciklopedijah, časopisih pa tudi po večno lepih knjigah. O projektu je najbolj zgovorno pismo mame iz Maribora, ki je vpisala oba sinova v Lavričevo knjižnico, ko je bila na obisku v naših krajih: "
Pozdravljeni! Res smo vaši vztrajni sodelavci, letos celo v razširjeni obliki. Žal mi je, da niste imeli priložnosti videti mojega starejšega sina, ko je izvedel, da boste imeli Poletavce tudi za starejše 
otroke. Navdušen je! Vsako leto je bil razočaran, ker je moj mlajši sin, ki je pri knjigah zelo zelo izbirčen in rabi precej vzpodbude, da se loti branja, lahko sodeloval v projektu, on, ki pa vse prebere z veseljem, pa je bil prestar. Ravno Poletavci so krivi, da tudi čez poletne počitnice knjige bere še moj mlajši otrok. Zato vse pohvale vam, ki se trudite vzgajati knjižne molje."
Za izvedbo projekta se zahvaljujemo tudi lokalnim podpornikom - prijateljem knjižnice - iz našega okolja.

Nasmejani obrazi otrok in staršev so poplačali ves trud, ki smo ga vložili v projekt.


Alenka Furlan

Oglejte si tudi