Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Novo reševalno vozilo za nujno medicinsko pomoč

Vrhnika, 5. junij – Zdravstveni dom Vrhnika počasi zaključuje vzpostavitev projekta nujne medicinske pomoči (NMP), ki je leta 2012 nadomestila klasično dežuranje zdravnikov. V praksi je to pomenilo, da so dežuranje prevzeli dvočlanski timi zdravnika in medicinske sestre oziroma tehnika za nujno medicinsko pomoč, ki so na voljo 24 ur na dan. Ko bo jeseni ekipa dobila še četrti tim, bo projekt zaključen. Gotovo jim bo v veliko tehnično pomoč novo vozilo škoda yeti, ki bo nadomestilo dosedanjega terenca.
Zgodba niti nima dolge brade. Projekt nujne medicinske pomoči je začel zoreti leta 2012, je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Vrhnika Tomaž Glažar. Tedaj so dežurstvo opravljali zdravniki med svojim rednim delom. Dogajalo se je, da so morali sredi dela zaradi nujnega klica zapustiti ambulanto in odhiteti na teren. »To ni bilo dobro tako za zaposlene kot za paciente, zato je bilo na tem področju nujno potrebno narediti premike.« Odločili so se za pilotni projekt, ki danes postaja zgled stroki: ustanovili so time nujne medicinske pomoči. Ti so v ambulanti prisotni 24 ur na dan in so vešči urgentne medicine. »Na ta način smo povečali strokovni pristop do pacientov, razbremenili smo obstoječe zdravnike in medicinske sestre ter zmanjšali stroške njihovih nadur,« meni Glažar. Timi nujne medicinske pomoči v »prostem času«, torej v času, ko niso na terenu, v ambulanti ne počivajo, pač pa sprejemajo nenaročene paciente. V zadnjih petih mesecih je bilo takšnih obravnav okoli tri tisoč.
Novo vozilo so financirale občine Vrhnika, Borovnica in Log-Dragomer, ki jih pokriva zdravstveni dom. Glažar je hvaležen županom, predvsem pa občinskim svetom, ki so sprevideli koristnost tega projekta in dali zeleno luč občinskim proračunom z omenjenim projektom. Vrhniški župan Stojan Jakin je dejal, da je Vrhnika še enkrat dokazala, da zmore orati ledino v državi – tokrat s projektom nujne medicinske pomoči, ki ga že posnemajo nekatere druge občine. »Vesel sem, da je opazen napredek, nenazadnje pa o tem pričajo tudi pohvale pacientov,« pravi Jakin. Pri nabavi novega vozila sta pomagala – vsak po svojih močeh in na lasten način – tudi Avtocenter Špan z Brezovice in IVL z Iga pri Ljubljani. Dosedanjo vozilo freelander bo, po besedah Glažarja, v rezervi.


Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi