Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Vandrovke na Mali Plešivici

V torek, 16. maja, smo se  Vandrovke z avtobusom odpeljale proti Čičariji. Jutranja kavica v Kozini je zelo prijala, pogovor  pa se je vrtel okoli poti, ki je bila pred nami. Že v avtobusu nam je vodnik Milan predstavil pot, ki je bila v programu.

Avtobus nas je pripeljal do vasi Zagrad, kjer smo izstopili in  se  odpravili na pohod.  Lepo sončno vreme nas je  razveseljevalo po poti, ki je bila usmerjena proti Mali Plešivici. Najprej malo asfalta, nato makadamska pot, ki ni bila zahtevna.  Skrbno mo poslušali  vodnika, ki nam je veliko povedal o teh krajih. Tudi o kraškem vodovodu in o sami gradnji je tekla beseda.

Šli smo počasi in opazovali naravo.  Bolj ko smo se dvigali proti vrhu, več je bilo borovcev in brina. Brinove jagode so oddajale prijeten  vonj. Zrak je bil čist, ker je pihala  rahla burja. Proti koncu poti je bilo malo vzpona po visoki travi. Ko smo dosegli vrh, je bilo nepopisno lepo. Pogled na vse strani neba proti Hrvaški in Tržaškemu zalivu. Najvišji vrhovi v slovenskem delu Čičarije so Velika Plešivica (908 m), Mala Plešivica (953 m), potem sledi še Razsušica, Ostrič, Gorjanski Žabnik ter Slavnik. Najbolj nam je bilo zanimivo, da je Mala Plešivica višja od Velike Plešivice. Na vrhu smo si najprej vzeli čas za razgled, nato je sledila kratka malica s počitkom. Skupinska fotografija z vrha nas bo spominjala na lep pohod.

Čičarija je kraško hribovje v severovzhodnem delu Istre. Prebivalci so se tradicionalno ukvarjali s pašo ovac, koz in pridelavo brinovega žganja. Čičarija po desetletjih ponovno pridobiva na pomenu. Ljudje so se začeli vračati v vasi. Ponovno so oživeli ljudski običaji. Je odlično izhodišče za kolesarje, pohodnike in izletnike.

Tudi mi smo svoj izlet pripeljali do konca, sledilo je še okusno kosilo v vasi Obrov. Polni prijetnih vtisov  smo se vrnili na Vrhniko in se vodniku Milanu zahvalili za strokovno vodenje.

Besedilo:  Fani  Šurca

Foto: Fani Šurca, Milan Jerman

Oglejte si tudi