Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Sončki na Sv. Petru nad Begunjami in na Smokuškem vrhu

Begunje, 15.04.2014 - Kamniško Savinjske Alpe se na SZ začnejo z Brezniškimi pečmi, grebenom, ki sega od Most pri Žirovnici do Begunj - bili smo na najvišjem delu, na Smokuškem vrhu in na najnižjem, pri vodostanu nad Žirovnico.

Izstopili smo v Begunjah in se povzpeli do Plečnikovega razglednega paviljona "Jožamurka" in senčnice »Murka«. Skozi park talcev smo se spustili do begunjske graščine , šli ob žičnici in skozi gozd po Krpinovi poti proti cerkvi Sv.Petra nad Begunjami. "Babje pšeno" nas je zajelo tik pod cerkvijo, ki nam je bila tudi zatočišče. Med poslušanjem oskrbnice in ogledom fresk smo se ovili v vetrovke in pelerine, se pogreli pri oskrbnici v topli hiši ter kasneje na pobeljenem vrhu pod zvonikom opazovali nebo, ki se je jasnilo.

Med hojo po grebenu smo opazili zaprte cvetove velikih encijanov, na desni pa je visoko v snegu ždel Roblekov dom na Begunjščici. V zavetju gozda smo pozabili na veter in že stali ob Sankaški koči ter gledali preorane njive in gorenjske kraje vse do Blejskega jezera. Za kočo smo se zakopali v breg in sledili markacijam mimo lovske koče na Gozdecu v hrib podrtih smrek in čezenj levo na nemarkirano stezo pod Smokuškim vrhom, koder smo prispeli na vrh in potihnili ob čudovitem razgledu na pobeljene vrhove Ratitovca in Julijcev v daljavi ter na rojstne vasi Prešerna, Čopa, Finžgarja in Jalna pod nami.

Po poteh navzdol smo hodili previdno zaradi mokrega listja po grapah. Na križišču za preval Golovec smo izbrali pot desno, se med potjo razveselili Stola s Prešernovo kočo pod vrhom ter kmalu prispeli v dolino potoka Završnica, ki je šumel čez pregrado pri mali HE Žingarica. Dol grede smo se ustavili ob mali HE Bukovlje in ob akumulacijskem Završniškem jezeru. S poti ob jezeru smo stopili na stezo nad sotesko Završnice in si ogledali vodostan v Rebru. »Završnico so zajezili leta 1915. Voda iz jezera teče po tunelu do vodostana, od tod pa po ceveh v dolino do HE Završnica, ki je sedaj preurejena v tehnični muzej, delujoča HE Moste na Savi pa še vedno uporablja tudi regulacijski sistem Završnice«, je povedal Viktor, ko smo se razgledovali in čudili objektu nad nami.

Nato smo se vrnili do jezera in čez most nad pregrado do avtobusa. Osrčje doline Zavrh mi je zlezlo pod kožo, sem zrla v stene in vrhove nad dolino, preden me je avtobus zazibal v sen, odvzel utrujenost z nog ter odpeljal proti domu.

 

Zapisala:     Marija Dolinar

Fotografije: Sončki

Povezave

Sončki

Oglejte si tudi