Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Pohodni dan s presenečenjem

Vsak naš pohodni dan je doživetje, ki  ima več  razsežnosti  - hodimo po svežem zraku, izvemo marsikaj zanimivega, za kar poskrbijo naši  vodniki, tokrat je bil  vodnik Milan Jerman, družimo se, kolikor je koga volja in preizkušamo svojo kondicijo.

 

25. novembra smo se odpeljali  proti Ljubljanskemu vrhu in se na obvezni skodelici kave ustavili že v “Krnici” v Verdu.  Dobro razpoloženi smo nadaljevali pot  in obljubljeno nam je bilo presenečenje! Le kaj bi to moglo biti!? Na razpotju pod Dolgimi tali smo izstopili in se peš odpravili proti Jerinovcu in TV 17. Med potjo nam je vodnik Milan pripovedoval  o zgodovinskih dejstvih tega področja in dogodivščinah domačinov (lovcev in planincev), ki so te gozdove dobro poznali;   pohodniki pa smo ga dopolnjevali  s svojimi izkušnjami in doživetji  - pogovor o medvedih in risih nas je popeljal vse do osrčja Notranjske.

 

Čeprav je bilo vreme oblačno in megleno, je bilo v zraku pričakovanje presenečenja; na odcepu, kjer zavije pot za TV 17,  je bil osebni avto – lovci ali gozdarji so vedno na delu, je marsikdo od nas pomislil! Krenili smo navkreber  in občudovali z mahom poraslo drevje in, kar je bilo prav pravljično, velike kraške skale, slikovito ovite v razkošne blazine mahu. Prostor za žive jaslice, bi pomislil romantik!

 

 Vse prej kot romantično je bilo pred 70-imi leti, ko je na tem področju pod Ljubljanskim vrhom delovala partizanska kurirska postaja TV 17 (terenski vod 17). Borci te enote so vzdrževali kurirske zveze z Notranjsko in Dolenjsko, s Primorsko in z Ljubljano, če pa je bilo treba tudi z Gorenjsko. Kaj je pomenilo biti kurir na tem področju v  težkih vojnih razmerah , sem imela priložnost  poslušati pripovedi našega družinskega prijatelja Avgusta Koprivnikarja. Da bo zgodovinski spomin na narodnoosvobodilno vojno in hrabre kurirje ostal, so poskrbeli pričevalci in njihovi zapisi ter pomnik na mestu, kjer je nekdaj stala kurirska baraka, ki so ga v letu 1977 postavili na pobudo nekdanjih SKOJ-evcev občine Vrhnika (sedaj je to spominska koča).

 

Ko so prvi pohodniki prišli do koče na TV 17, so se zaslišali vzkliki presenečenja! Pričakala sta nas naša pohodnika: Franci in Janko. Veliko lepih poti smo prehodili skupaj! Franci je želel, da se za njegov rojstni dan dobimo ! V prelepi naravi smo nazdravili, izrekli čestitke in zapeli zdravico slavljencu in bili veseli, da smo se srečali. “Pot v dolino bo še dolga, se dobimo na Vrhniki.” je dodal Franci.

 

Pod vtisom presenečenja in srečanja s Francijem in Jankom smo se podali navzdol in mimo Štampetovega mosta prispeli na Vrhniko – skupaj z Eličinimi pozdravi.

 

Besedilo: M. Rijavec

Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Milan Jerman

Oglejte si tudi