Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

S Sonjo po cvetanah

Vrhnika, 16. marec – Sodobni ljudje smo zanimiva bitja, ko po eni strani nenehno povečujemo svoja znanja in zavedanja, a hkrati pozabljamo marsikatera osnovna, ki so jih naši predniki že poznali. Govora je o rastlinah, ki nas obdajajo. Za koliko vrst poznate imena? Pa menite, da so sploh pravilna?
Pohodniške skupine Društva upokojencev Vrhnika lahko to izvedo kar iz prve roke, saj imajo v svoji sredi Sonjo Zalar Bizjak, upokojeno učiteljico biologije. Kot registrirana planinska vodnica se s skupinami skoraj tedensko odpravlja na pohode, kjer kot velika ljubiteljica fotografiranja na spominsko kartico zapisuje njej zanimive podobe narave. Največkrat se v objektivu znajdejo rastline, še posebej cvetlice, ki svojo pisano pojavnostjo opozarjajo nase. Tako se je v njenem fotografskem arhivu nabralo že ogromno posnetkov, del katerih je javnosti predstavila na fotografski razstavi 1. marca, del pa na tokratnem predavanju z diapozitivi »Rože z naših poti«. Predstavila je rože iz šestih izletov, ki so potekali od aprila do septembra, in bilo je kaj videti. Kolaži živih odtenkov pomešanih s spokojno zeleno niso dopuščali ravnodušnosti navzočih. Opozorila je tudi na pogoste napake napačnega poimenovanja, na primer spominčic. Njej zelo podobna je spomladanska torilnica, ki jo, tako kot večina, zamenjujemo za spominčico.

Sicer pa je predavanje imelo še eno poslanstvo: ni samo širilo obzorja znanj, marveč je imelo tudi dobrodelno noto. Zbirali so prostovoljne prispevke za izgradnjo nove koče na Planini, o čemer je pred predavanjem spregovoril Milan Jerman, eden od članov gospodarskega odseka pri Planinskemu društvu Vrhnika. Pojasnil je, da bo nova koča imela enkrat večjo površino kot trenutna, obiskovalci pa bi lahko v njej prvič nazdravili prihodnje leto jeseni. Sredstva so začeli zbirati konec februarja in so jih do sedaj zbrali čez 12 tisoč evrov. Znesek so ta večer z zbranimi sredstvi povečali za dobrih dvesto evrov. Pomoč je obljubilo že veliko podjetij, mošnjiček je odprla tudi občina (20 tisoč). Kot je dejal Jerman, se zavedajo, da pot ne bo lahka, a »… skupaj bomo zmogli!«.
Več o projektu gradnje nove koče si boste lahko preberali v novi številki Našega časopisa v Planinskem kotičku na koncu športnih strani.

 

Gašper Tominc, foto: GT

Oglejte si tudi