Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Zbrali 48 ton humanitarne pomoči

Ob nedavni naravni katastrofi na območju Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške je svojo humanitarnost pokazala vsa Slovenija. Zgodba se je odvijala tudi na Vrhniki.
Pobudnik akcije je bil gasilec  PGD Verd— tovariš Edo Bradač. Ob koordinaciji Gasilske zveze Vrhnika, katero je vodil tovariš Benjamin Svenšek,  smo izpeljali akcijo zbiranja humanitarne pomoči. Zbiranje materiala, hrane, vode in oblačil za pomoč  ljudem na poplavljenih območjih je preraslo v veliko humanitarno akcijo. Gasilski domovi na področju GZ Vrhnika so postali zbirni centri, kjer so lahko občani in organizacije prinesli darovani material za pomoč ljudem v stiski. Na pobudo gasilcev sta se v akcijo vključili tudi obe vrhniški osnovni šoli, Rdeči križ in Karitas. V osrednjem zbirnem centru, ki se je nahajal v PGD Verd,  je ob pomoči pridnih rok članic in članov PGD Verd ter krajanov Verda stekla  akcija pripravljanja omenjenega materiala za odvoz  na ogrožena  poplavna območja. Delo je potekalo usklajeno in dobro koordinirano. Materialna sredstva smo  razvrščali, pakirali in označili. Vse blago je bilo zloženo v kartonasto embalažo.  Darovalo jo je podjetje Duropack iz Logatca. Vse škatle smo zložili na palete, te nam je v veliki meri podaril Suhadolc trans s.p. iz Brezovice pri Borovnici in ostali posamezniki. Vse ovito v folijo je bilo tako pripravljeno za pot na prizadeta področja.  V dnevih  akcije smo zbrali 48 ton humanitarne pomoči. Nalaganje tovora je bil  poseben izziv. Zanj je poskrbel tovariš Zoran Bulajić s svojim viličarjem. Tako pripravljen tovor je bil, v sredo 28. maja 2014, pripravljen za premik.  Prvi del  humanitarnega tovora je krenil na pot proti Bosni in Hercegovini v Doboj . Naložen je bil na dveh vlačilcih. Eno je last  podjetja Trans Felix d.o.o. iz Lesnega Brda pri Vrhniki, ki je poleg prevoza daroval tudi 16 palet ustekleničene vode in drugi vlačilec, ki  je v lasti podjetja  Dacar d.o.o iz Mavčič. Tretji vlačilec M-Trans d.o.o  iz Škofljice  je namenjen v Slavonijo,  v Vukovarsko Sremsko županijo— v občino Nijemice. Celoten tovor za Nijemice je bil naložen v Vrhniškem gasilskem domu. Za nalaganje je poskrbel voznik viličarja Kmetijske zadruge Cerknica iz Vrhnike gospod Mladen Blagojević.   Konvoj z dvema spremljevalnima voziloma GZ Vrhnika in PGD Borovnica, pod vodstvom tovariša Benjamina Svenška in z šestimi spremljevalci prostovoljnih gasilskih društev je v popoldanskem času  krenil  iz Verda. Združeni so točno ob 17 ih krenili iz centra Vrhnike. Pri Slavonskem Brodu se bodo  vozila ločila. Obsežna  spremljevalna dokumentacija, ki  jo je pripravil  Benjamin Svenšek,  naj bi omogočila nemoten prehod meja. Menim, da ob takih dogodkih meje in medsebojni odnosi ne bi smeli predstavljati ovir.

Spremstvo gasilcev zagotavlja, da bo vsa nujno potrebna pomoč prišla v prave roke. Ljudem, ki jih je doletela naravna katastrofa. V Doboju bo pomoč prevzel Rdeči križ, v občini Nijemici pa prostovoljno gasilsko društvo – DVD Nijemici. 

Hvala vsem, dobrim ljudem, ki ste priskočili na pomoč in bili  pripravljeni pomagati. Žal vaših imen ne poznamo, ste pa del zgodbe te humanitarne akcije.

Ob tej priliki velja zahvala za vloženi trud vsem organizatorjem, prostovoljcem in gasilcem v Gasilski zvezi Vrhnika, ki ste v svojih gasilskih domovih marljivo sprejemali, pripravljali in pakirali humanitarno pomoč. Povezanost gasilcev smo pokazali že ob nedavni ujmi v Sloveniji. Nič drugače ni sedaj.  
Več  o poti in predaji humanitarne pomoči  pa v naslednji izdaji Našega časopisa in ostalih medijih.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč«!

Franjo Čretnik  PGD Verd
Foto: Franjo Čretnik in Gašper Tominc 

Oglejte si tudi