Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Veseli čas prihaja, območno srečanje folklornih skupin

V soboto, 18. februarja 2017, je vrhniška izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti pripravila območno srečanje folklornih skupin. Prireditev Veseli čas prihaja, smo si lahko ogledali v dvorani OŠ Borovnica, pri njeni izvedbi pa sta sodelovala tudi Kulturno društvo Borovnica in Folklorna skupina Šumnik, predvsem s pripravo scenografije, za kar je poskrbela Slavica Marta Ošaben in za povezovanje prireditve, za katerega je scenarij in tekst spisal Rok Mihevc, povezovali pa so ga trije pari najmlajših članov KD Borovnica. 
Z barvitimi in zelo raznolikimi odrskimi postavitvami se je predstavilo šest folklornih skupin: FS Ligojna in FS Cepci iz KUD Ligojna, FS Šumnik in FS Bistra iz KD Borovnica, Mladinska FS iz KD sv. Mihaela Grosuplje in FS Rak iz KD Rak Rakek.
Videli smo plese iz širne Slovenije, ki so jih avtorji povezali pod naslovi Mi se mamo radi, Splet prekmurskih plesov, Veseli čas prihaja, Splet gorenjskih plesov, Furež in plesi vzhodne Štajerske in Ples pod vaško lipo. Zanimiva su tudi imena posamičnih plesov, ki so "spleteni" v odrski postavitvi: Ta potrkana, Noj katoliš, Ta požugana, Gorički valček, Sotiš, Gospod - gospa, Pajeriš, Zibenšrit, Mrzulin... in še jih ne zmanjka. Pa naštejmo še vodje skupin, brez katerih se pač nič ne zgodi in nič ne naredi: v Ligojni delujejo Mirko Verbič, Sebastjan Svete in Martin Novak, v Grosupljem Veronika Kalar, na Rakeku Vida Žlogar in  v Borovnici Jerneja Grdadolnik in Liljana Kogovšek, ki jo je na srečanju nadomeščala Nataša Grom.

Srečanje je strokovno pospremila Marija Kapušin, ki prihaja s Primorske in tudi sama vodi FD Gartrož iz Nove Gorice, ki se redno uvršča na državni kakovostni nivo. Po prireditvi je ga. Kapušin z vodji skupin spregovorila o njihovem mentorskem in koreografskem delu in možnostih za nadaljnje piljenje in nadgradnjo odrskih postavitev.
In ne nazadnje je pomemben del srečanja tudi druženje ob pogostitvi, ki jo je organizator pripravil za nastopajoče, odlično pa izvedla Gostilna Godec v dvorani OŠ Borovnica. Gostujoče skupine so pohvalile domačine za izredno prijazen sprejem in odlično organizacijo dogodka, še dolgo pa je v dvorani odmevala ob zvokih "žive muske"!
Za spominske posnetke je poskrbela fotografinja Eva Križaj.

Oglejte si tudi