Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Pohod po Slomškovi romarski poti

»Kdor svojo domovino ljubi, se ne sramuje svojega rodu in ne maternega jezika. Materni jezik je prvi božji dar. Zanj moramo skrbeti pred vsemi drugimi jeziki, da ga častimo, likamo, da radi slovensko govorimo, prepevamo in se veselimo.« (A. M. Slomšek)
Na dan državnosti, 25.6.2011, so se pohodniki s treh lokacij podali na pohod po Slomškovi romarski poti. Start v občini Vojnik je bil v Novi Cerkvi ob 10.30, v občini Slovenske Konjice v Žički kartuziji ob 13. uri in v občini Šentjur v Ponikvi ob 8. uri. Pohod je organiziralo Društvo Slomškova romarska pot pod okriljem Jožeta Planinška v soorganizaciji z občinami Vojnik, Slovenske Konjice in Šentjur.

Turistično društvo Nova Cerkev je v sodelovanju s Karitasom Nova Cerkev na startnem mestu pripravilo okrepčilo za pohodnike, nato pa so se odpravili na pot do Frankolovega, kjer je za njih poskrbelo Turistično društvo Frankolovo v sodelovanju s Karitasom Frankolovo. Od tu so se pohodniki podali na drugi del poti do Brdc, kjer je potekal zaključek pohoda.

V Brdcah se je zbralo kar približno štiristo ljudi. Ob 14.30 je potekal kulturni program, pri katerem so sodelovali družina Gregorc, saksofonist Jaka Kopač in pevski zbor Stolpnik, ki so z glasbo popestrili dogajanje. Navzoče sta pozdravila podžupan Občine Vojnik Branko Petre in predsednik Odbora za družbene dejavnosti Janez Karo. Povezovalka  Aleksandra Zazijal je s Slomškovimi mislimi pripravila uvod v sveto mašo, ki jo je za domovino daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, z ljudskim petjem pa so sodelovali člani mešanega cerkvenega pevskega zbora Frankolovo. Po končani sveti maši so se pohodniki in ostali navzoči lahko okrepčali z dobrotami, ki so jih pripravili prebivalci Brdc in Gasilsko društvo Frankolovo, ki pa je v sodelovanju z Gasilskim društvom Vojnik poskrbelo tudi za red in varnost.

 

Lea Preložnik

Oglejte si tudi