Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Otvoritev obnovljene kapele na Veliki Ravni

Predsednik KS Nova Cerkev Jezernik Slavko je uvodoma pozdravil goste, še posebej pa domačina Antona Žerjava, ki se je lotil projekta obnove kapele. Dejal je, da je ponosen, da se ljudje odločajo za obnovo kulturno zgodovinskih objektov in vsakokrat kot predsednik KS rad priskoči na pomoč.
Kako je potekala obnova, pa je prepustil besedo sogovornici Špeli Medved, ki je poudarila, da je to Čerjakova kapela, ki stoji na tem mestu že skoraj dvesto let, in sicer od leta 1836. Prvič je bila obnovljena leta 1930 in ponovno letos. Zahvalila se je vsem sponzorjem, dobrotnikom in prijateljem, ki so kakorkoli pomagali pri obnovi. Kapela stoji na Čerjakovi domačiji na Veliki Ravni.

 

Obred posvetitve je opravil dekan Alojz Vicman, ki je poudaril pomen odnosa ljudi do kulturne dediščine in pohvalil domačina Antona Žerjava, da se je lotil tako pomembne naloge. To znamenje, ta kapela bo krasila kraj tukaj zato, da bi se ob njej ustavljali, premišljevali in si nabirali moč za premagovanje vsakdanjih križev. Na koncu je čestital vsem, ki so sodelovali pri obnovi tega znamenja.

 

Podžupan občine Vojnik Branko Petre je v imenu občine Vojnik in župana pozdravil dogodek. Ta kapela je že približno petdeseta, ki smo jo, tudi s pomočjo občine, obnovili. Je prava umetnina, v kateri so umetniki svojo roko in talent nekako vgradili. Na koncu je gospodarju podaril skromno spominsko pozornost, z namenom, da ga spomni na današnji dan in da bo vedel, da tudi občina Vojnik ceni takšne odločitve in se zahvaljuje vsakemu posebej za njihov trud.

 

Na koncu se je vsem zahvalil tudi domačin Anton Žerjav, ki je povabil vse prisotne na pogostitev.

 

Zapisal: Jure Vovk

Slike: J. Vovk

Oglejte si tudi