Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniška vina spet zlata

S sloganom »Dobro nagradim, slabo kaznujem« je komisija pod vodstvom Antona Vodovnika na XI. ocenjevanju vin letnika 2013 ocenila 116 vzorcev vin vojniških vinogradnikov. Podelila je 66 zlatih in 45 srebrnih diplom – medalj, mednje se je uvrstilo tudi društveno vino VOJNIČAN z oceno 18,27. Izločila pa je samo pet vzorcev zaradi napak v vinu. Komisije v Vojniku so vsako leto zelo stroge, saj so med 1.418 vzorci izločili kar 308 vzorcev. Vsi sodelujoči so po pošti dobili ocenjevalne liste s podatki, kaj je bilo z vinom narobe. In če je bila povprečna ocena leta 2004 17,53, lani in letos pa že 18,10, je napredek očiten – presenetljiv. Brez znanja in truda ni uspeha!

Letos smo pogrešali vzorce prijateljev iz Dobrne, ki pridelujejo odlična rdeča vina – modro frankinjo in modrega pinota. Ustanovili so namreč sekcijo vinogradnikov pri turističnem društvu Dobrna. Upamo, da se pri kakem projektu še srečamo. Veliko uspeha!

Izjemno smo bili veseli, da je v letošnji komisiji sodeloval priljubljen predavatelj in mentor Roman Štabuc. Sam se je lahko prepričal, ali so njegovi slušatelji oziroma učenci upoštevali njegovo navodilo: kakovost vina se določa s škarjami! Verjetno se še spominja hudega zimskega naliva v vinogradu Mirana Kovača, hudega sneženja pri Otu Potočniku, visokega snega pri Jožetu Kovaču v Brezovi, poletne nevihte v vinorodnih Malih Dolah pri Danilu Bojanoviču in letošnjega žleda pri prijaznem gostitelju Miranu Priteklju. Tudi temperatura (15 stopinj Celzija) pri bratih Kramaršek Romanu in številnim slušateljem ni preprečila, da načrtovanega izobraževanja ne bi izvedli. Roman, hvala!

V stranskih prostorih Kulturnega doma v Vojniku je ocenjevanje potekalo na profesionalnem nivoju. O tem so se lahko prepričali številni vinogradniki in gostje: župnik, župan, Drago Medved itd. Nejeverne Tomaže, ki dvomijo o korektnosti ocenjevanja, pa operativna skupina, ki je v ta projekt kot pretekla leta vložila veliko truda, iskreno vabi, da se na XII. ocenjevanju vin letnika 2014 o tem sami prepričajo.

Na osmi prireditvi Praznik vina, salam in kruha, in sicer v soboto, 10. maja, ob 19. uri v večnamenski dvorani v Vojniku, bomo podelili: bilten ocenjevanja, priznanja – medalje za nagrajena vina, kozarce za vina nad oceno 18,10, priznanje – diplomo za šampiona rednih trgatev, šampiona poznih trgatev ter priznanje za vinarja leta. Poleg tega pa tudi nagradili prizadevanja za lepo urejen ljubiteljski vinograd in lepo urejeno brajdo.

Vsa priznanja so pri članih dosegla lep odziv, saj jih v svojih prostorih razstavijo in radi pokažejo gostom. Navsezadnje je priznanje referenca, da je v gospodarjevi kleti odlično vino, kar pa je tudi cilj delovanja društva. Res pa je tudi to povezano s kar visokimi stroški, že sam prispevek za vzorec je v današnjem času visok, a niti ne pokrije vseh stroškov. Zahvala gre vsem, ki so se ojunačili in prinesli svoj pridelek v ocenitev, sebi v veselje in potrditev pravilnega dela v kleti.

 

Pavle Leskovar   

Foto: J. Vovk 

 

Razpredelnica je v prilogi.

                                

 

Oglejte si tudi