Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Sveti Martin iz mošta dela vin'

Krona letošnjih prireditev Vinogradniško vinarskega društva, ki ravno letos obhaja desetletnico delovanja, je bilo martinovanje
11. november je god svetega Martina enega od zaščitnikov vinarjev. To upoštevajo tudi vojniški vinogradniki, ki so tudi letos priredili slovesen krst mošta – VIII. MARTINOVANJE. Odločili so se za izvedbo resnejše variante s pravim blagoslovom. Priljubljeni domači župnik A. Perger namreč to opravi na kratek jedrnat način. Vedno v svojem nagovoru svetuje pomen vina in njegovo pravilno porabo. Nikoli ne pozabi poudariti slogana društva PIJ MALO PIJ DOBRO! In ko navadno solo zapoje pesem EN STARČEK JE ŽIVEL, letos pa KOLKOR KAPLJIC TOLKO LET, vinogradniki vedo, da so se pravilno odločili. Tudi letos so krstili in nato rekordnemu številu obiskovalcev ponudili društveno mlado vino VOJNIČAN. Letos sta se mu na odru pridružila tudi dekan g.Vicman iz Nove Cerkve (skrbnik TRTE MIHAELE) in pater Koch (doma iz Poljske), župnik iz Frankolovega. Skoraj bi upali zapisati, da je to bil lep mali verski dogodek dekanije Nova Cerkev.

Avtor lepe razstave fotografij ob 10. obletnici društva Jure Vovk jo je zadnjič pokazal v šotoru na tej prireditvi. Prej je razstava gostovala na Občini Vojnik, gostišču Ovtar, večnamenski dvorani Frankolovo, Mercatorju Frankolovo, Tušu v Vojniku in Mercator centru Hudinja v Celju. AVTORJU VELIKA HVALA!

 

Včlanili smo Švicarja

V tekmovanju v pripravi ričeta je sodelovalo rekordnih 10 ekip. Pokale zmagovalcev pa so si razdelile ekipe: 1. Društvo Dobra volja, 2. Bogdan Lilija ter 3. Turistično društvo Nova Cerkev. Zahvala in pohvala za sodelovanje velja vsem. Ričet prav vseh je bil odličen!

Letos so na Martinovanju pripravili tudi pečen kostanj. Za vse ga je bilo dovolj.

Ob rekordnem obisku so letos prvič opazili organiziran obisk vojniških upokojencev ter avtobus gostov iz Švice. V Društvu upajo, da so uživali. Zanimivo pripadnost Društvu je spet pokazal njihov starosta Silvo Kroflič (star 82 let; z ženo sta letos praznovala diamantno poroko) z nakupom kozarca, prispevka namesto grozdja in plačano članarino za leto 2014.

Sedem vinskih kraljic je že obiskalo Vojnik in lepo popestrilo društvene prireditve. Letos je to bila Neža Pavlič in to v jubilejnem letu kar trikrat. V Društvu so izjemno ponosni, da je letos na izboru za Vinsko kraljico Slovenije zelo uspešno (prišla je v ožji izbor) sodelovala tudi kandidatka iz našega domačega okolja Tanja Kračun iz Dednega vrha.

Z velikim veseljem zapišemo, da namlajši član društva, Domen Jevšenak iz Frankolovega ni samo odličen vinogradnik (na ocenjevanju letnika 2012 je njegovo vino doseglo najvišjo oceno 18,97), pač pa je tudi odličen glasbenik, napovedovalec, moderator… Stari ljudje bi rekli: »Iz tega fanta pa še nekaj bo!« Brez plačila je izvedel kar dve veliki društveni prireditvi. Velika HVALA!

Seveda gre zahvala tudi res številnim glasbenikom, glasbenim in pevskim skupinam, ki so v teh letih brezplačno (ali pa za majhno čokolado – otroci Osnovne šole in Vrtca) nastopale na društvenih prireditvah. Nekateri so bili na odru celo prvič. Prav tako hvala tudi številnim povezovalcem programa, če med njimi samo omenimo Marjano Kolenko. Za njen velik prispevek jo je Društvo proglasilo za častno članico.

 

Mirkovi spomini na ustanovitveno leto

Ob 10. letnici uspešnega dela Društva gredo največje zasluge predsedniku Mirko Krašovcu, ki je leta 2003 podal idejo za ustanovitev društva. Sam pripoveduje takole: „Morda se je takrat kdo vprašal, zakaj. Odgovor je bil na dlani. Zato ker nas je mnogo, ki imamo veselje do vinogradništva, ki uživamo ob delu v vinogradu, še bolj pa tedaj, ko naše delo obrodi bogate sadove. Zavedali smo se, da je za dobro gospodarjenje in kvalitetno pridelovanje vina potrebno znanje. Izkušnje smo mnogi že imeli, vedeli pa smo, da se bomo morali izobraževati na tem področju. Začeli smo z delom in kmalu ugotovili, da smo se pravilno odločili. Z raznimi izobraževanji, medsebojnimi pogovori in izmenjavo izkušenj se je naše delo iz dneva v dan izboljševalo. Ko smo prvič oddali naša vina na ocenjevanje, in sicer je bil to letnik 2003, smo spoznali, da glede na to, da smo šele na začetku poti, manjka še veliko izkušenj in znanja do boljše kvalitete vina. Sčasoma so prišla tudi spoznanja, ki so bila iz leta v leto bolj pomembna. Na vsaki javni prireditvi, ki jih prirejamo za podeljevanje priznanj, so bili navzoči razni pomembni gostje, med njimi tudi vinski vitezi Evropskega reda vitezov vina in slovenska vinska kraljica. Zelo smo bili veseli, ko smo izvedeli, da smemo posaditi potomko najstarejše trte na svetu, Stare trte, žametovke z mariborskega Lenta, ki je stara preko 400 let in lepo rodi vsako leto. Njeno potomko smo posadili pred občinsko stavbo, da je ponos vsej občini. Ugotavljamo, da je naše delo dobro in koristno. S kakšnim žarom spremljamo uspehe in napredovanja vseh vinogradnikov, česar se ne veselijo samo posamezniki, temveč vsi, ki imamo to delo radi! Mnogi sodelujemo tudi s strokovnjaki z vinogradniškega področja. Naj omenim samo magistra Antona Vodovnika, ki je od začetka naš mentor, pa Tadejo Vodovnik Plevnik, Romana Štabuca, Iris Škrbot ter vrhunskega poznavalca vin in vinske kulture Draga Medveda. Vsi ugotavljamo, da nam delo v vinogradu prinaša dušni mir in zadovoljstvo, ko vidimo, da znamo spoštovati to, kar nam daje narava. Samo malo ji moramo pomagati, pa uspeh ne izostane.“

Naj bo ta skromen prispevek tudi povabilo, da se Društvu pridružijo novi člani. Vpisujejo jih v prodajnem centru KZ Vojnik ali po telefonu: podpredsednik Franci Kuzman (041 636 127).

 

Pij malo pij dobro!

 

Že enajsto leto skrbno zapisuje tajnik društva

Pavel Leskovar

 

Foto: J. Vovk

 

 

 

 

 

Povezave

,

Oglejte si tudi