Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

V Vojniku so pevci doma

Tik pred ocenjevalno revijo pevskih zborov celjske regije si vsakoletni »test« pripravijo tudi Vojničani, letos pa so koncertirali tudi na Ptujski Gori.
Ugotovitev iz naslova ne pomeni odkritja tople vode, saj menda (upamo) ni občana, ki ne bi vsaj enkrat slišal katerega od številnih pevskih sestavov, ki delujejo v občini Vojnik. V vsaki krajevni skupnosti deluje po en moški zbor (ti so tudi najbolj številčni sestavi), v občini pa deluje še mešani komorni zbor društva upokojencev, razmeroma mlad mešani sestav Forte in zadnjih nekaj let tudi brhka dekliška vokalna skupina Kolorina iz Vojnika.

Vsi našteti vsako leto svoje pridobljeno pevsko znanje pokažejo tudi na ocenjevalni reviji pevskih zborov v Celju. In zato, da se nanjo še posebej dobro pripravijo, poskušajo tik pred ocenjevalnim nastopom opraviti čim več »treningov« pred občinstvom. Včasih je iskanje »testne publike« za zbore precej mukotrpno, občina Vojnik pa je svojim pevcem iskanje olajšala na način, da jim vsako leto pripravi skupni nastop. Praksa sega še v leta, ko smo bili združeni z občino Dobrna, zato vsako leto k sodelovanju povabimo tudi ženski pevski zbor Korona z Dobrne.

Zanimivost prireditve z jasnim naslovom Srečanje pevskih zborov občin Vojnik in Dobrna je, da na koncertu postrežejo s precej zahtevnim tekmovalnim programom, zato je večer več kot dobrodošel za glasbene sladokusce. Na letošnjem srečanju, ki je bilo v začetku maja v večnamenski dvorani šole v Novi Cerkvi, so precej zahteven program predstavili vsi zbori, precej so izstopala dekleta iz skupine Kolorina.

Da so v vojniški občini pevci doma, so meseca maja spoznali tudi obiskovalci Ptujske Gore. Župan občine Beno Podergajs je namreč organiziral posebno vrsto sodelovanja z romarsko baziliko na Ptujski Gori – vsako nedeljo v maju so se predstavljali pevski sestavi iz treh krajevnih skupnosti v občini, zadnjo nedeljo pa so popoldanski koncert pripravili Vokalna skupina in spiritu ter skupina Shalom z Ljubečne. Poleg zborov, ki smo jih videli na občinski reviji, so na koncertih sodelovali še trije cerkveni pevski sestavi in nekateri posamezniki.

 

Rozmari Petek

Foto: Jure Vovk

 

Oglejte si tudi