Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Festival in spiritu canticum za srce in duha

V soboto, 22. februarja 2014, je v večnamenski dvorani Podružnične osnovne šole Nova Cerkev na 2. festivalu malih vokalnih skupin – FMS 2014 – z naslovom in spiritu canticum oz. v duhu pesmi Vokalna skupina »in spiritu« gostila dva ugledna pevska sestava. Iz Prlekije se je prijaznemu povabilu odzval Ljutomerski oktet, ki deluje pod umetniškim vodstvom Dušana Preloga in že 49 let skrbno neguje tradicijo poustvarjanja predvsem slovenske ljudske in umetne pesmi. Kranjski oktet, ki deluje pod umetniškim vodstvom Andreja Ropasa, pa se je predstavil kot predstavnik zahodnega dela Slovenije, saj je na Gorenjskem v petih letih svojega delovanja ustvaril močne sledove ohranjanja bogate tradicije oktetovskega petja na Slovenskem. Zase pravijo, da pojejo iz srca in za ljudi. Kot protiutež péti besedi je koncertni večer popestril radijski voditelj Jure Sešek.
Festival malih vokalnih skupin je zasnovan kot vrhunski vokalni dogodek v občini Vojnik, katerega namen je predstaviti repertoar slovenskih in tujih avtorjev, ljudske in avtorske glasbe s posvetnega in sakralnega področja. Na letošnjem festivalu so bili posebej zastopani slovenski avtorji vokalne glasbe, saj je koncertni večer bil izveden še v mesecu kulture, ko še odzvanja slovenska poezija, tokrat v glasbi.  Po zelo uspešnem prvem FMS v letu 2013, ki je bil izveden v okviru praznovanja kulturnega praznika v občini, ostaja najpomembnejše vodilo organizatorja festivala tudi v prihodnje ohranjati in dvigovati raven slovenske vokalne glasbe. »S tovrstnim projektom si »in spiritu« želi, da petje in skladatelje približa raznoliki publiki ter da zajame kar se da velik krog občinstva. Festival je dogodek za srce in duha,« je ob zaključku uspešne prireditve zaključil umetniški vodja Vokalne skupine »in spiritu« David Preložnik.

 

Člani skupine so z izvedbo tokratnega festivala ponovno napolnili večnamensko dvorano. Za prihodnji festival pa si »in spiritu« obeta še večje razsežnosti, saj je velika želja, da festival postane mednaroden in je zasnovan v več zvrsteh vokalne glasbe.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi