Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Čebelnjaki in mladi čebelarji v občini Vojnik

V občini Vojnik sta postavljena dva šolska učna čebelnjaka.
Prvi, pridobljen v septembru 2012, je namenjen mladim čebelarjem OŠ Frankolovo.

Na POŠ Socka pa so v torek, 21. 5. 2013, s slovesno prireditvijo proslavili na razpisu Čebelarske zveze Slovenije pridobljen učni čebelnjak, katerega zlati sponzor je bila Cinkarna Celje.

Nataša Čerenak, vodja POŠ Socka: "Zemljišče za postavitev čebelnjaka v neposredni bližini šole nam je prijazno odstopila družina Korošec, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Postavitev in skrb nad čebelnjakom je prevzelo Čebelarsko društvo Vojnik, ki uspešno deluje pod vodstvom g. Petra Babnika.

V sklopu prireditve so predstavniki Cinkarne Celje razglasili tudi rezultate natečaja »Ustvarimo nov dom za čebele«, na katerem je sodelovalo kar 45 šol z več kot 1000 učenci. Otroci so poslikali pročelje čebelnjaka in zmagovalno pročelje bo krasilo naš učni čebelnjak. Zmagovalno pročelje so naslikali učenci POŠ Nova Cerkev z mentorico Suzano Napotnik Jelenski.

Po slovesni prireditvi so se gostje lahko sprehodili do učnega čebelnjaka, si ogledali razstavo o čebelarstvu, natisnili grafiko na srednjevški tiskalnici ob zvokih lajne in preizkusili soške dobrote, ki so jih napekli krajani.

Iskrena hvala vsem, ki ste nam pri tem projektu pomagali in nam omogočili, da bodo lahko naši učenci znanje o čebelarstvu obogatili še s praktičnimi primeri in hkrati dodali svoj delež k ohranjanju narave.

ZAHVALJUJEMO SE:

Cinkarni Celje, Čebelarskemu društvu Vojnik, Občini Vojnik, KS Nova Cerkev, družini Korošec, podjetju Oder, Viktorju Kranjcu, Jožetu Joštu, družini Kraljič, Vrtnarstvu Zreče - gospe Darji Srebot iz Frankolovega in seveda krajanom Socke.

Oba učna čebelnjaka pa bodo z veseljem obiskovali mladi čebelarji, ki so se pod mentorstvom gospoda Andreja Jerneja udeležili 36. državnega srečanje mladih čebelarjev in dosegli dobre rezultate."

 

Eva Tojnko, OŠ Frankolovo: "V prvi skupini sta bili Kaja Senegačnik in Tamara Pinter, ki sta prejeli zlato priznanje. V drugi skupni sva Maša Štante in Eva Tojnko prejeli bronasto priznanje, Saša Sitar ter Miha Lukan pa sta osvojila priznanje za udeležbo."

 

 

Jaka in Beti Kočet, POŠ Socka: Timoteja in Maja, Lenart in Filip, Beti in Jaka smo prinesli BRON, SREBRO in ZLATO.

 

Ob tako pridnih in uspešnih mladih tekmovalcih si lahko le še zaželimo, da bi se lep čebelarski pozdrav Naj medi širil med mladimi, ki bi čebelarske vrste krepili s podmladkom mladih čebelarjev.

                        Prispevke OŠ Frankolovo in POŠ Socka združila in uredila:

                                              Lidija Eler Jazbinšek

 

Oglejte si tudi