Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Navadna plahtica ali planinska resa (Alchemilla vulgaris )

Plahtica pomaga pri lajšanju vseh ženskih bolezni. Plahtica torej lajša težave, ki pestijo ženski svet, pa naj bodo to najstnice, mlade ali ženske v zrelih letih, tiste v meni ali pa one, ki imajo kakšen kilogram preveč.

Plahtica je prelepa rastlina, ki nam po starem prepričanju alkimistov iz svojih nazobčanih listov in jutranje rose pripravlja čarobno pomlajevalno kopel za obraz. Čarobne kapljice se bleščijo kot biseri in so razporejene po listu. Plahtica ima nazobčane, nagubane in lijaku podobne liste. Na vrhu stebelc so rumenkasto zeleni cvetovi, ki tvorijo češuljasta socvetja. Drugače pa je plahtica izjemno zdravilna rastlina, ki nam koristi pri mnogih težavah.

Ljudsko zdravilstvo jo ceni kot krepčilo, pospešilo za izločanje seča, za zdravljenje slabokrvnosti, ateroskleroze, revmatizma, protina, kapi in sladkorne bolezni.

S čajem lahko izmivamo vnete oči in ga grgramo pri vnetem grlu ter ob vnetju ustne sluznice. Kot adstringens (sredstvo za krčenje in krepitev tkiv) ustavlja krvavitev, to pa je prva stopnja pri celjenju ran, itd.

Skupaj s plešcem ustavlja proti sušenju mišic (atrofiji), drugih težkih mišičnih obolenjih, celo pri multipli sklerozi.

Leta 1986 so odkrili, da plahtica preprečuje propad kožnega prožnega in veznega tkiva, zato jo uporabljamo za odpravljanje strij. Zavira tudi staranje kože.

Plahtica je tipična predstavnica rastline, kjer prevladujejo čreslovne in grenke snovi. Kot takšna je prvovrstno zdravilo za vse ženske bolezni: pomaga pri belem toku, premočni menstruaciji, težavah v trebuhu in lajša meno. Nosečnice naj bi jo redno uživale, saj lajša porod in ugodno vpliva na novorojenčka. Navadna plahtica pomaga pri predmenstrualnem sindromu (PMS), saj ureja menstrualni ciklus z blagim hormonskim delovanjem ter krči krvne žilice in tkivo.

 

Počasi, počasi ginekologi spoznavajo zdravilnost navadne plahtice, zato jo najbolj ozaveščeni priporočajo pri vseh hormonskih težavah žensk.

 

Preizkušeno Tinktura iz navadne plahtice pomaga pri hitrejši zanositvi pri ženskah s hormonskimi težavami.

 

V sekciji za zelišča pri ŠD Javor plahtico ponujamo v Tinkturi iz navadne plahtice, kjer je koncentracija zdravilnih učinkov največja in kot sestavino Čaja za ženske po receptih Janeza Javorskega iz EKO kmetije Pr Nejc.

 

Oglejte si tudi