Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
4°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Iz zakladnice slovenske grafike - Tinca STEGOVEC

Na gradu Bogenšperk so po nizu pomembnih avtorjev kot so Borčić, Zelenko, Čavrk, itd. razstavili grafike izjemne umetnice, pedagoginje, publicistke, svetovljanke gospe Tince Stegovec.

V jubilejnem mesecu za slovensko grafiko so včeraj na gradu Bogenšperk svečano odprli razstavo mednarodno uveljavljene umetnice Tince STEGOVEC. Po nizu avtorjev kot so Borčić, Zelenko, Čavrk so orgniaztorji iz zakladnice slovenske grafike, kot prvo med avtoricami, izbrali izjemno umetnico,  pedagoginjo, publicistko in svetovljanko.

Ga. Stegovec se je rodila med obema vojnama v Beli Krajini, potem pa je pot njeno družino kmalu popeljala drugam. Del osnovnošolskh let je ga. STEGOVC preživela tudi na bližnjih Vačah, v neposredno okolico gradu Bogenšperk pa jo je pedagoška pot pripeljala še enkrat in sicer kot profesorico risanja na gimnazijo v Stični.

Ga. Tinca Stegovec se je v svoji umetniški poti z največjo zavzetostjo posvečala zlasti grafični umetnosti in je po diplomi iz slikarstva pri profesorju Božidarju Jakcu, na takratni Akademiji upodabljajočih umetnosti  v Ljubljani, kot edina ženska v svoji generaciji opravila tudi grafično specialko. Kot štipendistka francoske vlade pa se grafično znanje nadgradila še v znamenitem Ateljeju 17 v Parizu ter na številnih študijskih potovanjih po Evropi, ZDA, Tuniziji, Jordaniji, Izraelu in Egiptu. Njena številna študijska potovanja ter udeležba na mednarodnih  razstavah in simpozijih so jo naredili skoraj bolj prepoznavno v tujini kot doma. Vsekakor pa se je s svojimi deli uvrstila med danes nepogrešljive predstavnike tako imenovane ljubljanske grafične šole, torej v sam vrh povojne slovenske grafične umetnosti.

Razstava, ki je odprla vrata na gradu Bogenšperk, prinaša vpogled v v njen celoten opus in je izbrana iz del, ki jih je ga. Stegovec lansko leto donirala rodni Beli Krajini in za njih skrbi Belokranjski muzej.

Razstavo si lahko ogledate v odpiralnem času gradu do 29. maja 2016.

Oglejte si tudi