Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

VALVASORJEVA KONJENICA TOKRAT NA GRAD TURJAK

Valvasorjeva konjenica se bo ta petek že štiriindvajsetič zapored z gradu Bogenšperk odpravila na tradicionalno popotovanje, tokrat na grad Turjak.
Valvasorjeva konjenica je s svojo ustanovitvijo leta 1993, ob 300-letnici smrti polihistorja, natančneje historiografa, geografa, etnografa, topografa, kartografa, naravoslovca in tehnika, nadalje zbiratelja, risarja in založnika, ob tem pa še vojaka in poveljnika-barona Janeza Vajkarda Valvasorja postavila temelje vsem bodočim konjenicam v Sloveniji. Tudi s svojimi tradicionalnimi popotovanji Valvasorjeva konjenica nadaljuje z uresničevanjem misli slavnega polihistorja o kulturnem poslanstvu vsakega domoljuba. Tako je do sedaj že prepotovala dobršen del naše domovine in zamejstva ter obiskala kraje, kjer je deloval in o njih obširno pisal naš vzornik Janez Vajkard Valvasor.  

 

Z gradu Bogenšperk se bo konjenica v petek, 24.6.2016 ob 8. uri podala do gradu Turjak, o katerem Valvasor piše:  »Stoji zelo visoko na hribu in nima niti najmanjše ravnine; niti grajsko dvorišče ni ravno, temveč brežno in viseče. Zidovje je grozovito zaradi nenavadne debeline in neznanske moči. Ves grad s tremi velikimi okroglimi stolpi je do pasu krasno zgrajen iz rezanega kamna, tako da more dolgo vzdržati  sovražni  napad in se smejati sovražnikovim naklepom.

Na poti bodo konjeniki jezdili tudi mimo nekdanjih gradov Šumberk in starega gradu pri Čušperku, ki sta danes le še ruševini. Konjenica se bo po treh dneh ježe vrnila nazaj na Bogenšperk, v nedeljo, 26.6.2016 ob 16.00 uri.

Oglejte si tudi