Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Občina Šempeter-Vrtojba regionalna zmagovalka projekta Zlati kamen za leto 2015

V okviru slovenske ISSO raziskave projekta Zlati kamen je tudi letos, že četrto leto zapored, potekal izbor razvojno najbolj prodorne občine. Izbor se je zaključil 10. marca, ko so bile na srečanju občin in županov Slovenije na Bledu razglašene regionalne in nacionalna zmagovalka. Zlati kamen za leto 2015 je prejela občina Šentrupert, občina Šempeter-Vrtojba pa je postala regionalna zmagovalka v prvi regiji zahodne Slovenije (Primorska in Gorenjska).


Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave in s tem lokalne kakovosti življenja. V raziskavo je bilo vključenih 51 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti z osmih področij: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. Dodatna analiza je vključevala analizo strategije, odprtosti občine ter vključenosti občanov v odločanje in aktivnosti. Kazalniki ne merijo le stanja, ampak tudi aktivnosti in dinamiko sprememb skozi leta, s čimer se izkazuje razvojni napredek občine. Med kandidate za nagrado so se uvrstile občine, kjer so ocenjevalci zasledili sklope povezanih dobrih praks, ki dajejo merljive rezultate.

 

Rdeča nit letošnjega izbora je bila trajnostna usmerjenost občin, zato je strokovni svet dodatno pozornost posvetil t.i. zelenemu proračunu. Da bi projekt enakomerneje pokril celo Slovenijo, so organizatorji projekta kandidatke izbirali po štirih posebej oblikovanih regijah, kjer so se v finale za nagrado Zlati kamen uvrstile po tri finalistke iz štirih regij. Poleg naše občine, ki se je v prvi regiji zahodne Slovenije merila z občinama Kranj in Piran, so se za glavno nagrado potegovale še občine Kostel, Ljubljana, Šentrupert, finalistke v drugi regiji osrednje in JV Slovenije, Kozje, Slovenske Konjice, Velenje, finalistke v tretji regiji od Posavja do Koroške, in Ljutomer, Murska Sobota, Turnišče finalistke v četrti regiji vzhodne Slovenije. Zlati kamen za leto 2015 je prejela občina Šentrupert, občina Šempeter-Vrtojba pa je postala regionalna zmagovalka v prvi regiji zahodne Slovenije (Primorska in Gorenjska).

 

Nagrado občini Šempeter-Vrtojba je po mnenju strokovne žirije prinesel dinamičen razvoj, ki ga v občini znamo na praktično vseh področjih združiti s trajnostnimi načeli. Poleg tega, ugotavljajo, da znamo spretno sodelovati z drugimi kraji tako v Sloveniji kot onstran meje. »Tri mesta v združenju pripravljajo skupno razvojno strategijo − poteza, ki je inovacija v evropskem prostoru. Ta razvoj poteka v okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje za čezmejno povezovanje Nove Gorice, Šempetra-Vrtojbe in Gorice. Skupna strategija treh mest vključuje vrsto projektov na področju zdravstva, logistike, energetike, turizma, kulture in športa. Za izvedbo projektov v obdobju do leta 2020 je združenje lani iz skladov EU pridobilo deset milijonov evrov. Šempeter-Vrtojba je najmanjša občina v tem združenju, a je v sodelovanje močno vpeta. Pri tem je občina, ki je po stopnji doseženega razvoja prav v slovenskem vrhu, dinamična in uspešna na celi vrsti področij,« so še zapisali v obrazložitvi.

Oglejte si tudi