Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Čebelarsko popoldne za učence, Čebele in okolje

Šole vse bolj ozaveščajo učence o pomenu ekologije za kakovost življenja. V Sloveniji, predvsem na Gorenjskem, imamo še posebno prijateljski odnos z našo kranjsko sivko.

Povabilu prof. biologije Alenke Šimnic z Osnovne šole Bled sva se čebelarja Anja Bunderla in Brane Kozinc že tretje leto zapored z veseljem odzvala. 26.10.2016 je namreč ponovno potekalo čebelarsko popoldne za učence izbirnega predmeta.

Začeli smo s strokovnim  predavanjem Braneta Kozinca, Čebele in okolje. Podučili smo se o avtohtoni medonosni čebeli kranjski sivki, čebelah samotarkah, čmrljih, metuljih in ostalih opraševalcih. Vsako bitje je tu z namenom, zato moramo z naravo sodelovati s spoštljivostjo in po pameti. Obravnavamo gosenice, ki rade jedo listje, kot škodljivce? Kmalu postanejo lepi metulji in zelo uspešni opraševalci!

Po predavanju se je 46 učencev razdelilo v 3 skupine. Pripravili smo 3 delavnice, ki so jih obiskali vsi učenci izbirnega predmeta.

Prva delavnica je bila Delavnica izdelava mazila iz čebeljega voska. Vsak učenec je izdelal svoje mazilo. V drugi delavnici smo rešili Preizkus znanja Čebele in okolje, izdelali sveče in razložili pomen čebeljih pridelkov in izdelkov za naše zdravje. Pokusili smo različne sorte medu, cvetni prah, propolis in »naravno žvečilko« med v satju. Aerosolno terapijo smo izvajali z žajbljevim medom. Tretji sklop pa je bil Sprehod do občinskega hrasta – naravno domovanje medonosnih čebel.

Če sodimo po zavzetosti, ki so jo pokazali učenci in učitelji spremljevalci, se nam obeta lepa prihodnost.

 

Anja Bunderla

 

Povezave

www.api-art.com

Oglejte si tudi