Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

Slovenska čebelarska delegacija na delovnem obisku v Bangladešu

"BRAC je največja nevladna organizacija na svetu, katere namen je pomoč v boju z revščino in lakoto v Bangladešu in nekaterih drugih državah. Sir Abed je že v začetku septembra obiskal Slovenijo in se takrat srečal tudi z državno sekretarko Tanjo Strniša. Preko pobude za svetovni dan čebel je prepoznal Slovenijo kot deželo odličnih čebelarjev in izrazil interes za skupno sodelovanje na tem področju." http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/9069/

V delegacijo je bil povabljen tudi čebelarski strokovnjak Brane Kozinc iz Hraš. Namen obiska Ljudske republike Bangladeš konec novembra je bil, kako konkretno Slovenija s svojim čebelarskim znanjem lahko pomaga Bangladešu, natančneje, kako izboljšati tehnologijo čebelarjenja, da bodo v Bangladešu bolje izkoristili svoj potencial. Že na terenu v okolici Dake so Slovenci ob panjih predstavili nekatere enostavne izboljšave. Z izboljšanjem tehnologije se bo dvignila kakovost medu, opraševanje rastlin, tamkajšnje čebelarje pa zanima tudi pridelava matičnega mlečka in cvetnega prahu. Zelo so zainteresirani za vzrejo matic, saj jih vsako leto potrebujejo vsaj 50.000.

Predstavniki BRAC-a so predstavili rezultate svojega dosedanjega dela. Za pomoč ljudem imajo vzpostavljene jasne cilje, kar so člani slovenske delegacije spoznali na sestanku z ustanoviteljem in vodjo BRAC-a Sirom Fazle Abedom.

Gorenjska, Radovljica s širšo okolico, je vedno slovela kot regija z naprednimi čebelarji. Sodelovanje bo lahko imelo dobre učinke tudi na naše čebelarstvo, saj bomo izvažali naše čebele, matice, tehnologijo in, najpomembnejše, znanje.

Anja Bunderla

Oglejte si tudi