Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Obiščite obnovljen etnološki muzej v Mošnjah

V mesecu aprilu je bila končana temeljita obnova prostorov, v katerih v Mošnjah v hiši nasproti cerkve domuje etnološki muzej. Zbirko Etnološkega muzeja Mošnje si lahko ogledate to sredo, 15. aprila 2015, ob 16. uri, ob odprtju obnovljenih prostorov.

 

V Mošnjah so muzej uredili že pred desetimi leti v stavbi, ki je v lasti Župnije Mošnje. Razstavili so predmete krajevne dediščine, ki so se ohranili skozi čas in so jih uporabljali ljudje, ki so tu živeli in delali. Vsi predmeti so bili zbirki darovani ali posojeni, kar priča tudi o spoštovanju Mošnjanov do svojih prednikov in do domačega kraja. V muzeju je predstavljenih več tem: šola, cerkev, izgnanci, čebelarstvo, čevljarska delavnica in gasilstvo, po izvedeni obnovi pa je v njem predstavljeno tudi arheološko najdišče vile rustike.

 

Projekt obnove muzeja, vključno z menjavo oken, vrat, talnih in stenskih oblog, je Občina Radovljica speljala v sodelovanju s Turističnim društvom Mošnje, ki vodi dejavnost muzeja. Dela je izvedlo podjetje Baron Zid, pri čemer pa so veliko prostovoljnega dela vložili tudi člani TD in PGD Mošnje. Občina je za obnovo namenila približno 30 tisoč evrov in v ta namen pridobila nepovratna sredstva Evropskega kmetijskega sklada v višini 50 odstotkov upravičenih stroškov.

 

Za obisk Etnološkega muzeja Mošnje je potrebna predhodna najava Turističnemu društvu Mošnje (031 598 934, tdmosnje@gmail.com).

Oglejte si tudi