Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Dan čebel

12. oktobra je v Čopovi hiši v Žirovnici potekala predstavitev z javno razpravo Kako čim bolje izkoristiti razglasitev Svetovnega dneva čebel 20. maja, na krstni dan Antona Janše.

Predstavitve smo se iz radovljiške občine udeležili in spregovorili svoje misli direktorica Muzejev radovljiške občine Verena Štekar-Vidic, kustodinja Čebelarskega muzeja Tita Porenta, Igor Luzar, Brane Kozinc in Anja Bunderla. Iz žirovniške občine so bili prisotni predstavniki Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, Občine Žirovnica, Čebelarskega društva Antona Janše Breznica in zainteresirani občani. Predsednik ČZS Boštjan Noč je po predstavitvi Apimondije, ki je letos potekala v Koreji, odprl razpravo.

Predlogov, kako izkoristiti skorajšnjo razglasitev Svetovnega dneva čebel je bilo izredno veliko. V dobrih idejah je treba biti pozoren tudi na to, da nas iz svéta prevelika želja po čim večjih koristih, ne spelje goljfiva kača. Da pa ne bi zgrešili bistva, naj bo vodilna misel, zakaj v prvi vrsti Dan čebel: trajnostni razvoj, ekologija, naravovarstvo.
Naj bo način tankočuten.

In še misel Antona Janša: »Vse to premišljujoč, zlasti pa občudujoč izredno spretnost in pridnost čebel, nisem v zgodnji mladosti čebelic samo vzljubil, ampak sem tudi opazoval njih umetno delo, kadar koli sem utegnil. Silna radovednost, ki se me je lotila zaradi tega, me je spodbujala, da sem čim dlje preiskoval njih skrivnosti, zlasti, kako se upravljajo, kakšen red imajo in kako opravljajo svoje delo«.

Oglejte si tudi