Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

sLOLvenski klasiki 1 knjiga leta Slovenskega knjižnega sejma

Včeraj se je v Cankarjevem domu zaključil 32. Slovenski knjižni sejem. Zadnji dan so podelili veliko nagrado - knjigo leta 2016. S tem laskavim nazivom se je okitilo delo našega občana Boštjana Gorenca - Pižame sLOLvenski klasiki 1. Gorenčeva knjiga, ki slovenske klasike prestavi na svetovni splet in družabna omrežja, je bila ena izmed petih nominiranih knjig strokovne žirije in je prejela največ glasov obiskovalcev sejma.
 
Pri Slovenskem knjižnem sejmu so ob obrazložitvi nagrade zapisali: "Boštjan Gorenc - Pižama slovenske literarne klasike brezkompromisno razseka. Po načelih rimoklepstva jih skompilira v vrtiljak podatkovnega toka in ga ponudi bralcu. Spletno pojavnost besedil dobesedno prenese v knjižno obliko. Oblikovno zelo vprašljiv prelom, za knjižne normative včasih celo nesprejemljiv, se izkaže kot izjemno učinkovito orodje manipuliranja. Transformacija likovnih sredstev iz digitalnega sveta je neposredni namig bralcu, kako naj se sooča z avtorjevimi lucidnimi pogledi na slovensko literarno dediščino skozi prizmo aktualnih družbenih fenomenov. Odlično postavljeno zrcalo naši sedanjosti. Pravzaprav antiknjiga, ob kateri se zastavlja vprašanje, ali postaja take vrste branje tudi naša prihodnost."

"Hvala vsem, ki ste glasovali zanjo. In seveda vsem, ki ste jo kupili. Za 10.000 izvodov bibliofilska izdaja z zlato obrezo," je ob osvojitvi nagrade na spletu zapisal Boštjan Gorenc - Pižama. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so sokrivi za knjigo in zaključil: "Predvsem pa hvala vsem, ki knjigo imate. Trenutno vas je čez 5000. Mi smo legija, ker nas je veliko."

Oglejte si tudi