Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Sončna nedelja v Videm privabila člane in simpatizerje Strojnega krožka Radomlja

V nedeljo, 10. maja, so se v Vidmu pri Lukovici ponovno zbrali člani in simpatizerji Strojnega krožka Radomlja. Tako kot že nekaj let zapored so si ogledali predstavitev kmetijskih strojev in praktičnega prikaza košnje. Letošnje leto je stroje senene linije so tako predstavila iz podjetja kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, lepo vreme pa je omogočilo, da se je druženje odvijalo tudi v popoldanskem času.
Več kot 300 ljudi se je udeležilo tradicionalnega majskega srečanja Strojnega krožka Radomlja, ki se v Videm pri Lukovici vedno znova radi vračajo. »Pred novim letom se dogovorimo s podjetjem za demonstracijo, priprave na dogodek pa začnejo potekati približno mesec dni prej, da uredimo vse potrebne papirje za izvedbo dogodka. Pri organizaciji sodeluje upravni odbor društva, prav tako pa tudi okoliški sosedje, ki dovolijo, da se na njihovih parcelah izvede demonstracija košnje in prevzamejo tveganje glede spremenljivosti vremena,« je dejal član Lojze Cerar.

V dopoldanskem delu, ki se je pričel ob 10. uri je bilo predstavljenih 12 kmetijskih strojev. S strani podjetja SIP Šempeter jih je zanimivo in nazorno predstavila Ivanka Belej, ki je v podjetju zadolžena za prodajo. »Naš moto se glasi: 'Od košnje do zgrabka'. V seneni liniji imamo kosilnike, obračalnike in spravljalnike, v tem koncu pa smo kar močno prisotni. Veliko naših kmetijskih strojev se proda tukaj, zadovoljni lastniki pa nam priskočijo na pomoč pri demonstraciji, da se lahko izognemo časovnim in logističnim zapletom in strojev ne vozimo iz tovarne. Povpraševanje se kaže čez celo leto, zanimivo pa je, da smo na dogodku pred dvema letoma ob praktičnem prikazu košnje prodali sedem strojev, danes konkretno pa se je prodal 6 metrski obračalnik 615, potem vlečen 8,15 m in zgrabljalnik 3,60 m. Za rezultate, ki so se pokazali v eni uri sem zelo zadovoljna, vem pa da se z nekaterimo pogovarjamo še za v naprej

Predstavljene so bile tako čelne bobnaste kosilnice, stranske bobnaste kosilnice, bočna bobnasta kosilnica s stranskim prstnim gnetilnikom, stranski diskasti kosilnik s sredinskim vpetjem, obračalniki 3 metre in pol delovne širine na 4 vrtavke, 4 metrski Alpinski vrtavkasti obračalniki SPIDER (zasuk vrtavk je navznoter med transportnim položajem, možen je mehanski zamik od meje, gibljivi preklop). Prav tako tudi obračalnike s 6 metri delovne širine s hidravličnim zamikom, vrtavkaste zgrabljalnike z enim rotorjem 3,60 metrov delovne širine, vlečene zgrabljalnike 4,30 metrov, vlečene dvorotorske zgrabljalnike in pa samonakladalno prikolico.

Svoje vtise o dogodku, ki ga izvajajo že 10 let, je strnil tudi predsednik krožka Janez Cerar: »Predstavitve so bile na samem začetku manjše in namenjene ožjemu krogu ljudi. Veseli smo, ker ljudje red radi pridejo in si ogledajo stroje, dobijo informacije o novih strojih, prav tako pa se med seboj pogovorijo in izmenjajo kakšen nasvet. V letošnjem letu imamo pet novih članov, vključujejo pa se tudi mladi, ki kmetije in delo prevzemajo od očetov. Zavedamo se, da je v teh časih vedno več strojev in morajo biti kmetje izobraženi za ravnanje z zahtevnejšimi stroji, zato se trudimo, da s tovrstnimi dogodki vsaj malo pripomoremo k njihovi ozaveščenosti o novostih.«

Na dogodku strojnega krožka ni manjkalo niti okusne hrane in pijače, kjer je odgovornost za strežbo prevzel Aleš Burja, gostje pa so se ob narodno zabavnih vižah družili še v popoldanskih urah.

Oglejte si tudi