Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Slovesnost ob 72-letnici ustanovitve Šlandrove brigade v Šipku

Združenje borcev za vrednote NOB Lukovica je v dogovoru z Odborom skupnosti borcev VI. SNOUB Slavka Šlandra in v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Kamnik v nedeljo, 9. avgusta, v Šipku nad Blagovico pripravila slovesnost v spomin na ustanovitev VI. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Slavka Šlandra in srečanje borcev.
Zbrane sta sprva pozdravila župan Občine Lukovica Matej Kotnik in podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi. A glavno besedo je imel tokrat slavnostni govornik, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milan Gorjanc.

 

V svojem govoru je po uvodnem pozdravu opisal veličine Šlandrove brigade, ki je stopila na prste strahotnemu terorju, ki ga je na našem ozemlju izvajal okupator. Med drugim je Gorjanc dejal tudi, da so se borci borili za Slovenijo, glasovali za demokratične spremembe in za samostojno Slovenijo. Nismo pa glasovali za to kar se sedaj dogaja in s tem nakazal na nestrinjanje Zveze borcev NOB z današnjo politiko, ki jo prakticirajo naši vrli politiki.

 

Prisluhnilo mu je lepo število obiskovalcev, med katerimi so bili še živeči borci in borke udarne brigade in komandant takratnega operativnega štaba Šlandrove brigade, tovariš Franc Sever – Franta.

 

V kulturnem programu je nastopila Častna enota območnega združenja Slovenskih častnikov Domžale, ki ji je poveljeval Milan Habjan, MPZ Janko Kersnik Lukovica, recitatorji Kulturno zgodovinskega društva Triglav in harmonikarji, ki so z domačimi vižami ogreli srca prisotnih. 

 

Foto: Občina Kamnik

Oglejte si tudi