Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Civilna zaščita prvič odprla svoja vrata

Civilna zaščita Občine Log - Dragomer je sredi aprila pripravila dan odprtih vrat. Obiskovalcem so razkazali operativno štabno sobo, jim predstavili temeljne postopke oživljanja, med drugim pa so si lahko ogledali tudi opremo, ki jo uporabljajo operativne enote na intervencijah. Program je bil zelo raznolik, predstavile pa so se tudi druge organizacije.
Občinski štab civilne zaščite Občine Log - Dragomer je z organizacijo prvega dneva odprtih vrat občankam in občanom želel približati sistem zaščite in reševanja. Obiskovalci so imeli kaj videti, saj so se poleg domačinov predstavile tudi organizacije iz sosednjih občin. Na dvorišče gasilskega doma na Logu so svoja vozila parkirali gasilci obeh občinskih prostovoljnih društev, PGD Log in PGD Dragomer - Lukovica, ki so pokazali opremo, ki jo uporabljajo na intervencijah. Prvič so si občani lahko ogledali novo vozilo loških gasilcev GVM 1, ki ga je predstavila gasilska reševalna enota Občine Log - Dragomer, ki bo vozilo uporabljala. Na svoj račun so prišli tudi vsi tisti, ki jih je zanimalo, kako poteka aktiviranje civilne zaščite v primeru dogodka večjih razsežnosti. Občinski štab civilne zaščite jim je razkazal operativno štabno sobo za vodenje večjih intervencij, v kateri so si lahko ogledali še dokumente in načrte s področja zaščite in reševanja Občine Log - Dragomer.
Vsem, ki so pozabili, kako pomagati osebi, ki ne diha oziroma ne diha normalno, je nezavestna in se ne premika, oziroma kako pomagati osebi s srčnim zastojem, sta gasilska reševalna enota Občine Log - Dragomer in ekipa prve pomoči Rdečega križa Vrhnika predstavili temeljne postopke oživljanja. Na odrasli oziroma otroški lutki za učenje in vadbo temeljnih postopkov oživljanja so lahko obnovili znanje zunanje masaže srca in umetnega dihanja ter se naučili uporabljati samodejni defibrilator. Ob tej priložnosti so imeli obiskovalci tudi možnost, da so jim predstavniki območnega združenja Rdečega križa Vrhnika brezplačno izmerili krvni sladkor, pritisk in holesterol. V sodelovanju s službo nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Vrhnika so si obiskovalci lahko ogledali novo napravo, mobilni ultrazvok, ki jo pri svojem delu uporabljajo za hitrejše diagnosticiranje. Pri dnevu odprtih vrat CZ je sodelovala tudi služba za podporo civilne zaščite Občine Log - Dragomer, ki je ob pomoči lokalne pogodbene organizacije IT 100 z Lukovice pri Brezovici prikazala in omogočila operativnim enotam testiranje in preizkus delovanja radijskih ročnih in mobilnih zvez. V okviru službe za podporo se je predstavilo še Planinsko društvo Rega Log, ki je predstavilo svojo dejavnost, s katero pomagajo postavitvi namestitvenih kapacitet.

Na poligonu pred loškim gasilskim domom je veliko zanimanja požela enota za podporo vodenju Gasilske zveze Ljubljana, ki je predstavila vozilo EPV z vso tehnično opremo, ki jo potrebujejo za razbremenitev centra za obveščanje izpostave Ljubljana za področje Mestne občine Ljubljana in okolice. Ta lahko na katerikoli lokaciji prevzame tehnično podporo vodenju na področju vseh informacijskih in komunikacijskih zvez Gasilske zveze Ljubljana in po potrebi civilne zaščite Mestne občine Ljubljana. Njihovo vozilo ima vso potrebno opremo za večdnevno avtonomno posredovanje, tudi z zrakom napihljiv večji intervencijski šotor, ki so ga pokazali obiskovalcem. Kot nam je pojasnil Domen Rozman, namestnik poveljnika občinskega štaba civilne zaščite in letošnji prejemnik priznanja civilne zaščite, je enota na ta dan izpred loškega gasilskega doma tehnično podprla vodenje zvez za potrebe 18. Mednarodne vaje vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2016. Rozman je povedal še, da bodo dneve odprtih vrat organizirali tudi v prihodnjih letih, saj je bil odziv občanov dober, zadovoljni so z obiskom, dogodek pa je dosegel svoj namen. »Ob tej priložnosti se v imenu Občine Log - Dragomer, občinske civilne zaščite zahvaljujem za sodelovanje ZD Vrhnika, OZRK Vrhnika, Enoti za podporo vodenju GZ Ljubljana, podjetju IT 100, PGD Dragomer - Lukovica, PGD Log pri Brezovici, PD Rega Log in službi za podporo CZ OLD.«

 

V. L. 

Oglejte si tudi