Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Pestro dogajanje na 4. Tačkovem festivalu

5. junij je bil dan za Tačkov festival. Park na Stavbah nudi odličen prostor za srečanje otrok in njihovih pasjih prijateljev, ki vsako leto obiščejo naš festival. Skupaj smo dogodek ustvarjali ZKMŠ – Kulturni in Mladinski center, Knjižnica Litija, Civilna iniciativa Litija ter Turistično društvo Litija, ob finančni podpori Občine Litija in Mestne skupnosti Litija. Idej za prihodnost imamo še veliko in upamo, da jih bomo lahko že v naslednjem letu uresničili in tako nadgradili ta vedno bolj obiskan in edini otroški festival v Litiji.
Petkovo dopoldne je bilo rezervirano za ogled lutkovno-gledališke predstave z naslovom Svinjski pastir, ki jo je izvedlo Lutkovno gledališče Velenje in s svojo izvirnostjo navdušilo gledalce. V parku na Stavbah pa so otroke pričakali reševalni psi Društva vodnikov reševalnih psov Slovenije. Psički so dokazali, da njihova poslušnost ne pozna meja in da slastni pasji bombončki lahko delajo čudeže.

Popoldansko dogajanje je bilo zelo pestro. Mladinski center je pripravil ustvarjalne delavnice, kjer so nastajale lutke. Kaj drugega kot kužki, ki so hitro dobile vsaka svoj glas in karakter.

Podeljena so bila priznanja vseh sodelujočih na literarno-likovnem natečaju 4. Tačkovega festivala na temo Psi nam pomagajo.  Sodelovalo je 543 otrok iz obeh občin. Nekateri so poslali dve risbi ali risbo in pesem, čeprav je bilo z razpisom določeno eno delo. Tako je prispelo 524 likovnih del, 34 pesmi in 4 zgodbe. Komisijo za izbor likovnih del so sestavljali Gabrijel Vrhovec, Gabrijela Hauptman, Anita Vozelj in Sonja Perme. Komisijo za literarna dela so sestavljale Darinka Kobal, Joža Ocepek, Stanka Sirk, Tatjana Renčelj in Aleksandra Mavretič. Nagrade je prejelo 10 učenk in učencev za literarna dela, pri likovnih pa je imela komisija precej težko nalogo, poleg 10 nagrajencev je izbrala še tri posameznike, zaradi kakovosti in talenta, pohvalo pa sta prejela tudi dva razreda, za skupino, 2. b razred OŠ Litija in OŠ Šmartno. Zahvaljujemo se Založbi Mladinska knjiga in Založbi Epistola, ki sta prispevali knjige za nagrajence natečaja. Razstava likovnih izdelkov bo v galeriji Knjižnice Litija na ogled vse poletje.

 

Zelo smo bili veseli sodelovanja terapevtskih psov -  Tačke pomagačke. V Knjižnici pod kostanji so skupaj z otroki in kužki pravljice prebirali Gabrijela Kočevar s psičko Baloo, pasme shar pei, in Tatjana Gombač, s psičko Yumo, pasme avstralski govedar. Ni manjkala niti frizerka za pse, Meta Lamovšek, in kužki so se zadovoljni in lepi sprehajali med številnimi obiskovalci. Tudi dišalo je in to po odličnih palačinkah, ki sta jih za vse obiskovalce pekli predstavnici TD Litija, Ivi Kirm in Mateja Šteferl.  Za varnost je skrbelo PGD Litija. Hvala KSP Litija za košnjo parka.

 

Tudi za malo starejše občane je na Tačkovem festivalu vsako leto kaj zanimivega. Letos je na spominski večer posvečen Nacetu Simončiču v Knjižnico Litija prišel eden od scenaristov Radovednega Tačka, Primož Suhodolčan. V dobri uri in pol je nasmejal občinstvo in dokazal, da se da z dobro voljo marsikaj!  Najmlajše obiskovalce je zabaval z resničnimi anekdotami iz svojega življenja in povedal, da si že iz mladosti vse zapisuje, da vse prebere, kar mu pride na pot, iz tega bogatega arhiva črpa snov za svoja dela. Kot junaki Živalskih novic ima svojo blues skupino, zato je dejaven tudi na glasbenem področju. Primož Suhodolčan je še enkrat več dokazal, da je smeh pol zdravja. V kulturnem programu je nastopil Učiteljski pevski zbor KUD Litus pod vodstvom Igorja Beuermanna.

 

Luštno je bilo! Hvala vsem obiskovalcem in soustvarjalcem dogodka. Nasvidenje na 5. Tačkovem festivalu!

Oglejte si tudi