Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Lesena preobrazba prej in potem: Prostorske danosti vplivajo na zasnovo

Ko načrtujemo hišo, jo umeščamo v prostor, ki ima svoje zakonitosti. Kako je hiša orientirana glede na smeri neba, kakšno je podnebje, kako okolica (sosedje, obiskovalci, cestni promet …) vpliva na naše bivanje zunaj in kakšna je arhitekturna zasnova hiše. Vse to je pomembno tudi, ko razmišljamo o zasnovi lesenih objektov okoli hiše. Tako je poleg estetike ključen uporabnostni vidik.
Vhod v hišo je pomemben prostor, kljub temu, da se v njem malo zadržujemo.

Pri vhodu v hišo, ki je na vzhodni strani, smo iskali rešitev za pokrit vhod, ki bi ob enem zagotovil zatočišče pred vetrom in dežjem, ter omogočil propustnost svetlobe v predprostor v hiši. Uporabili smo leseni portalni sistem, ki mora biti izdelan tako, da prenese težo kaljenega stekla. Poskrbeti pa je potrebno tudi za sistem odvodnjavanja, saj nam nadstrešek nič ne koristi, če voda zastaja pred vhodom v hišo. Tukaj sprejemamo obiskovalce, jasno označen vhod pa olajša vstop tistemu, ki nas prvič obišče. S samimi dodatki pa si lahko ta prostor še olepšamo, naredimo bolj prijetnega.

 

Neizkoriščeni prostori so odlično mesto za shrambo, kolesarnico.

V kolikor je naša hiša malo drugačnih oblik, lahko neizkoriščene vogalne prostore porabimo za vrtno kolesarnico, lopo, regale ipd. Vrtna uta je v tem primeru nekakšna ločnica med vhodom v hišo in nadaljevanje v bivalni vrt, kjer je terasa. Ker je uta pozicionirana v ta del, smo dobili priložnost še za hišno številko in nabiralnik. Na samo uto pa je v našem primeru pripeta še stena terase.

 

Sinergija bivanja na južni in zahodni terasi

Na južni in zahodni strani smo postavili pergoli, ki sta povsem ali delno postavljeni pod streho hiše. Samo senčenje pa rešujemo s tendami ali plezalkami. Da ustvarimo malo več zasebnosti, ali smo zaščiteni pred vetrom in dežjem, smo na obe terasi postavili letvasti steni, ki pa sta ob enem tudi opori za plezalke. Terasi lahko odlično izkoriščamo od zgodnje pomladi do pozne jeseni, saj nam obe legi nudita več sonca, ali več sence, ko ju potrebujemo, ali pa se v hudi vročini hladimo, ko prijetno pihlja na južni terasi. Res, da je investicija dvojna, vendar če želimo veliko časa preživeti na svojih terasah, je zagotovo povrnjena. 

Tekst in fotografije: Mizarstvo Kos

Oglejte si tudi