Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli

Lesena preobrazba prej in potem: Večnamenski zunanji prostor med stanovanjsko hišo in poslovno stavbo

Cilj projektne naloge je prebivalcem zgornjega nadstropja zgraditi samostojen vhod z vetrolovom, ki se bo z zunanje strani priključil na notranje stopnišče. Na spodnji ploščadi narediti nadstrešek za dva avtomobila, zadnji del uporabiti kot letno kuhinjo z jedilnico in vrtno uto. V vrtno uto shraniti kolesa, vrtno orodje, gume in drugo športno opremo. Do ute dostopati tudi ob nadstrešku, se pravi, da ni možnosti, da bi s kolesi podrsali avtomobile. V zadnjem delu pa prostor opremiti kot otroško igrišče. Iz avtomobilskega nadstreška do vhoda v hišo želimo iti po suhem. Konstrukcija objekta naj bo lesena, v sodobni minimalistični obliki, strop spuščen in obdelan kot fasada, da se lesene podkonstrukcije ne bo videlo. Vgraditi skrite luči. Upoštevati estetiko in funkcionalnost.

Prostor med hišo in poslovnim objektom smo razdelili na sedem prostorov.
Takoj ob stanovanjski hiši smo locirali betonsko stopnišče, obloženo z naravnim kamnom, po katerem je možen prehod iz sprednje ali stranske strani. Stopnišče je nadkrito z nadstreškom, obod je lesen, svetlobo pa prepušča kaljeno peskano steklo. Prav tako smo obzidali tudi vetrolov in ga pokrili z ravno streho. Svetlobo v vetrolov pa spustili skozi zadnje okno in vhodna vrata. Pod stopniščem smo   z zadnje strani pridobili še prostor za skladiščenje stvari, ki jih pogosto ne potrebujemo.

 

Nadstrešek za dva avtomobila smo izdelali v portalni varianti iz močnih lepljenih smrekovih nosilcev. Strop izdelali v dvojni pod konstrukciji in s tem uredili prezračevalni most med končno streho in spodnjim stropom. Vidni deli lesa so obdelali z lazurnimi premazi, strop  je obložen s stirodurjem in končnim fasadnim slojem. Na terenu so se izravnale tudi višine, dvorišče tlakovalo, zadnji del objekta pa smo  postavili  na betonsko ploščo,  obdelano s keramiko.

Med nadstreškom za avtomobile in gospodarskim poslopjem smo pustili prostor in s tem zagotovili nemoteno prehod preko krilnih vrat do vrtne lope. Med nadstreškom za avtomobile in pokrito jedilnico namestili drsno leseno steno in omogočili koriščenje celotnega prostora pri družinski zabavi.Na zadnji strani pa ob hiši uredili tudi mini kuhinjo s pultom ter premičnim žarom.

Detajli, ki naredijo piko na i.

V sodelovanju z naročnikom so nastali lepi detajli zakritja kovinskih nosilnih sider s pločevino, te detajle smo prenesli iz hiše. Drsna stena je narejena iz drobnih letvic, s tem smo   naredili večjo zračnost. Uta je narejena iz letvic, ki so porezane pod kotom, da je prav tako prezračevana. Robovi streh objektov so obdelani z bakreno pločevino, za pokritje pa je uporabljena bitumenska kritina. V lesenih konstrukcijah je skrita tudi vsa elektrika, ki je napeljana iz elektro omarice, skrite v vrtni uti. Celoten objekt je  obsežen a  se je premišljeno vkomponiral v prostor .Rešitev in kvalitetna izvedba sta  obogatili  končno podobo.

Tekst in foto: Mizarstvo Kos

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!