Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Županova jama pri Grosuplju vabi na obisk kraškega podzemlja tudi pozimi

Namig za izlet med prazniki
Vsakodnevna zmrzal  in pričakovanje snega sta nas spomnila, da je prišla zima. Vendar v kraškem podzemlju s tem ni težav, zunanje temperature  na razmere v jami ne vplivajo kaj dosti – če je bilo v njej še pred kratkim prijetno hladno, lahko sedaj rečemo, da je prijetno toplo. V notranjih delih Županove jame namreč vlada stalna temperatura 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu.

Podobno mrzlo kot zunaj je samo v prvi dvorani, Ledenici. Če bodo razmere ugodne, lahko pričakujemo, da bodo v njej kmalu pričeli nastajati ledeni kapniki.

V prazničnem času, od 26. decembra 2013 do 1. januarja 2014 bo jama za obiskovalce odprta VSAK DAN ob 14. uri.

Druge dni je v zimskem času ogled za skupine (vsaj pet odraslih) možen po predhodnem dogovoru.

Svetujemo, da pred obiskom preverite vremenske razmere. Ob sneženju cesto do jame plužijo, vendar so na samem dostopu v jamo (parkirišče, zunanja pot, stopnice) razmere lahko zimske. Dobra obutev in previdnost so zato nujni.
Vstopnina:
Odrasli 7 EUR, otroci 5 EUR


Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Vstopnina v jamo je 7 EUR odrasli, 5 EUR otroci. 

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, na nadmorski višini 410 m. Več o njej najdete nawww.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705 oz. na info@zupanovajama.si

Damjan Viršek
Županova jama,
turistično in okoljsko društvo Grosuplje


Foto: Marjan Trobec

Oglejte si tudi