Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Aljažev stolpič na Kamnem Vrhu

V soboto je pri cerkvici sv. Petra na Kamnem Vrhu potekalo slovesno odkritje Aljaževa stolpiča, katerega postavitev je organiziral Gorniški klub Limberk - sekcija Ivančna Gorica v sodelovanju s Turističnim društvom Ambrus in številnimi prijaznimi domačini. 


Praznični dan se je začel že v jutranjih urah s pohodom po delu Krožne poti Prijetno domače ki je speljana tudi po območju Krajevne skupnosti Ambrus. Pot sicer povezuje vseh dvanajst krajevnih skupnosti v občini Ivančna Gorica. Sobotni pohod se je začel pri lovski koči Ratenca, kjer se je več kot 60 pohodnikov podalo proti Boveljski gori. Pod vodstvom podpredsednika GK Limberk Janeza Mežana, so si pohodniki lahko ogledali Vodeno jamo pri Korinju (dolžina 191 m, globina 90 m). Preko Dularjevega in Savčjega hriba so se napotili še do ene kraške jame – Kalske zijalke (dolžina 145 m, globina 47 m). Obe jami sta pohodnike navdušili s svojo velikostjo in lepotami podzemnega sveta. Po obisku Ambrusa je sledil še vzpon do cerkvice sv. Petra na Kamnem Vrhu, kjer je bilo vse pripravljeno za slovesno odkritje Aljaževega stolpiča. 

 

Slovesnost ob odkritju stolpiča se je začela s slovensko himno in himno Slovenskega gorniškega kluba Skale, ki so jo zapeli pevci Moškega pevskega zbora Ambrus in Moškega pevskega zbora Dob. Po nastopu učencev Podružnične šole Ambrus je navzoče pozdravila predsednice Turističnega društva Ambrus Jožice Blatnik. Predsednik GK Limberk Marjan Perme in predsednik sekcije Ivančna Gorica Rajko Peterlin sta predstavila delovanje kluba in simboliko postavljanja Aljaževih stolpičev v Sloveniji. Zbrane je nagovoril tudi župan Dušan Strnad, ki je ob tej priložnosti spregovoril tudi o razvojnih načrtih za Krajevno skupnost Ambrus. Poleg tega se je župan zahvalil Gorniškemu klubu Limberk, ki je skupaj s Planinskim društvom Polž in Planinskim društvom Šentvid pri Stični v lanskem letu izvedlo zahtevno trasiranje Krožne pešpoti Prijetno domače. Navzoče še povabil na ponovno tridnevno turo po občini, ki bo letos potekala od 9. do 11. maja. 


Gorniški klub Limberk, ki je bil ustanovljen leta 1999, letos praznuje 15. obletnico delovanja. Prav odkritje Aljaževega stolpiča z vpisno knjigo obiskovalcev na Kamnem Vrhu je uvod v praznovanje njihove obletnice. V Sloveniji je postavljenih že več kot dvajset podobnih stolpičev, ki so pomanjšana imitacija Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Večina njih je postavljenih na višje ležečih in manj dostopnih krajih, tudi takšnih kot je Kamni Vrh. 

Slovesno odkritje stolpiča sta opravila Janez Mežan in Alojz Šinkovec, blagoslov stolpiča pa je opravil ambruški župnik Uroš Švarc. Sledil je obvezen vpis v vpisno knjigo in seveda tudi vzpon na skalo na vrhu katere je katere je postavljen simbol slovenskega gorništva.

 

Tekst in foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi